Περί αριστερής κυβέρνησης ο λόγος: Οι προετοιμασμένοι και οι απροετοίμαστοι

Του Βασίλη ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ*


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας, με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έχει οδηγηθεί στον όλεθρο. Ο δικομματισμός άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στους διεθνείς τοκογλύφους και στους νεοαποικιοκράτες που πάντα λειτουργούσαν ασύδοτα έξω από το πλαίσιο της οποιασδήποτε διεθνούς νομιμότητας.


Η χώρα μας κατάντησε προτεκτοράτο μιας ολιγαρχίας που σήμερα διαφεντεύει όλη την Ε.Ε. Όμως, πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς τις μεγαλοστομίες όλων των ηγετών των κομμάτων του δικομματισμού που, πάντα, τις παραμονές των εκλογών, δήλωναν με στόμφο ότι είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να κυβερνήσουν και να οδηγήσουν τον λαό μας στην «ευημερία»...


Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, όμως, σήμερα, από αυτούς τους «προετοιμασμένους» ηγέτες βρίσκονται μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα για να δημιουργηθεί το αντίδοτο που θα χτυπήσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων που έγιναν με αίμα και θυσίες δεκαετιών σε όλη την Ευρώπη.


Ο λαός συνειδητοποιεί κάθε μέρα που περνά ότι πρέπει να απαλλαγεί από τη «δημοσιονομική δικτατορία» που προωθούν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και να εκφράσει δυναμικά την αντίθεσή του στα Μνημόνια, στις νέες δανειακές συμβάσεις και τις συμφωνίες - «φούσκες» που εξυπηρετούν κατ' αποκλειστικότητα τους τραπεζίτες.


Σ' αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, λοιπόν, μόνο μια μεγάλη λαϊκή προοδευτική ανατροπή μπορεί να σταματήσει τη λαίλαπα που προωθεί η αστική κλίκα. Μόνο μια συμπαραταγμένη Αριστερά μπορεί να βγάλει τον ελληνικό λαό από αυτή την τραγική κατάσταση.


O ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται στη βάση αυτού του πολιτικού σχεδιασμού. Ανοιχτά και με απόλυτη ειλικρίνεια ζητάει από τον ελληνικό λαό να προετοιμαστεί και ο ίδιος πολιτικά, ακόμη και ψυχολογικά, πρώτα αυτός, για να δεχθεί το νέο που έρχεται και να συνδιαμορφώσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Να δεχθεί και να στηρίξει δυναμικά μια νέα λαϊκή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση υπέρβασης και όχι απλώς διαχείρισης του σάπιου πολιτικού - οικονομικού συστήματος που υπάρχει.


Η κυβέρνηση αυτή της Αριστεράς δεν θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών συμβιβασμών έξω και μακριά από ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξουσίας. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αυτή να ενσωματώνεται σε πολιτικούς σχεδιασμούς τύπου κεντροαριστερών νεφελωμάτων σαν αυτούς που γνωρίσαμε στο παρελθόν στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο να έχει για δεκανίκι της δυνάμεις που δεν έχουν καμιά σχέση και σύγκληση, ιδεολογική και πολιτική, με την Αριστερά και την ταξική της διαφορετικότητα, μόνο και μόνο γιατί σήμερα τοποθετούνται περιστασιακά αντιμνημονιακά.


Επίσης, ο ελληνικός λαός προετοιμάζεται και συνειδητοποιεί ότι σε καμιά περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμβάλει σε μια πιθανή μετάλλαξη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Καταλαβαίνουν οι πάντες ότι η Αριστερά δεν μπορεί να γίνει μια καλολαδωμένη μηχανή πολιτικού ξεπλύματος όλων αυτών που εύκολα μεταλλάσσονται για να επιβιώσουν πολιτικά.


Η Αριστερά πρέπει να είναι ξεκάθαρη με τον κόσμο, να του λέει πάντα την αλήθεια. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς βασικά και κύρια θα στηρίζεται στην κοινωνία, στα κοινωνικά κινήματα, στον κάθε απλό πολίτη, στον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου που την εμπιστεύτηκε.


Καμιά μανία εξουσίας, λοιπόν, και κανένας αρρωστημένος κυβερνητισμός δεν μπορεί διαπερνά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα μέλη και τα στελέχη του, έκαναν την επιλογή να φύγουν από τη λογική της μιζέριας και του πολιτικού περιθωρίου. Ως προς το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας, ούτε φοβικά σύνδρομα έχουν, ούτε διαχειριστικές λογικές προς όφελος του σάπιου πολιτικού συστήματος. Τη δύναμη που θα τους δώσει η εργατική τάξη και ο λαός θα τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος όλων των κοινωνικών στρωμάτων που η Αριστερά παραδοσιακά θέλει να εκφράσει.


Το σάπιο δικομματικό σύστημα σήμερα παραπαίει, αυτές τις μέρες μπορεί και να καταρρεύσει, θύμα των ίδιων του των αντιφάσεων. Φυσιολογικά, λοιπόν, από τον κάθε απλό πολίτη μπαίνει το ερώτημα για το ποιος θα μπει στη θέση αυτών των άθλιων που φεύγουν κι αν η Αριστερά είναι έτοιμη να κυβερνήσει τον τόπο.


Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι μια εύκολη επικοινωνιακή ατάκα του τύπου “ναι, είμαστε έτοιμοι" και ξεμπερδέψαμε. Ο Κ. Καραμανλής, παραμονές των εκλογών, δήλωνε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα. Τα ίδια είπε και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο Αντ. Σαμαράς. Όλοι τους ήταν πανέτοιμοι για να κυβερνήσουν την Ελλάδα, και όμως την κατέστρεψαν και οδήγησαν τον λαό της στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αν αυτοί δήλωναν έτοιμοι και έκαναν όσα έκαναν, τότε καλύτερα θα είναι κάποιος ηγέτης της Αριστεράς να είναι προβληματισμένος για το πόσο είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων θα παρουσιαστούν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά..


Η αριστερά πάνω απ' όλα πρέπει να είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη. Η Αριστερά πρέπει να θεωρεί βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της δικής της κυβέρνησης την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων που τη στηρίζουν. Ούτε μία εβδομάδα δεν μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας χωρίς την ενεργό συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με ψεύτικα λόγια του τύπου “είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε”.


Ένα κόμμα της Αριστεράς, τα μέλη και τα στελέχη του, πάντα θα πρέπει να βάζουν το μεγάλο ερώτημα, πρώτα και κύρια στους ίδιους τους εαυτούς τους: τι κυβέρνηση θέλουν, για ποιον και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Αν θα είναι κυβέρνηση του κόσμου της εργασίας ή των τοκογλύφων και της άρχουσας τάξης... Και αυτό δεν είναι υπόθεση προετοιμασίας μιας ιστορικής στιγμής.


 


* Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ

 
eXTReMe Tracker