ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

1. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα είναι μια επιλογή που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε ολοφάνερη στους πολίτες την ανάγκη ισχυροποίησης του κομματικού μας οργανισμού και τους οδήγησε στις γραμμές μας. Αυτή η μαζική προσέλευση οδήγησε στη γρήγορη ωρίμανση των προβληματισμών που ενυπήρχαν στο εσωτερικό συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας τις όποιες αντιστάσεις. Η μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ - συμμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ενιαίο πολιτικό φορέα ήταν το αναγκαίο βήμα για την ουσιαστικότερη ένταξη των νέων μας συντρόφων.


Πολίτες με διαφορετική ιστορική καταγωγή, με διαφορετικές εμπειρίες, με διαφορετική θέση στην ταξική διαστρωμάτωση αποτελούν πλούτο για το κόμμα μας. Μας βοηθάνε με καλύτερες προϋποθέσεις να αποκρούσουμε τη μνημονιακή λαίλαπα. Η εσωκομματική δημοκρατία και η διαφάνεια αποτελούν τους ουσιαστικούς παράγοντες της ομαλής εξέλιξης του εγχειρήματος. Η επιτυχία του εξαρτάται από το αν θα αξιοποιήσουμε την πείρα μας από την κοινή μας δράση και λειτουργία, αν επιλέξουμε ως πεδίο πραγμάτωσης της ενοποίησης την καθημερινή πολιτική παρέμβαση και δράση.


Είναι σίγουρο ότι η επιλογή της μετάβασης στον ενιαίο φορέα είναι ένα δύσκολο στοίχημα, κυρίως γιατί η ιστορία της Αριστεράς είναι η ιστορία των διασπάσεών της. Για όσους ξεκινήσαμε τη διαδικασία συνάντησης από την εποχή ακόμα του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», αλλά και για όσους βρεθήκαμε αργότερα, έως και πρόσφατα, το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί.


Επειδή οικοδομούμε έναν αριστερό πολιτικό οργανισμό, η πάλη για την προώθηση της εναλλακτικής μας πρότασης, η συγκρότηση της συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση, το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, όπως αυτό περιγράφεται στο Σχέδιο Διακήρυξης, εκτιμώ πως αποτελούν τους ουσιαστικούς παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος.


2. Η σχέση που προτείνουμε στους Έλληνες πολίτες διαφέρει ριζικά από το κυρίαρχο μοντέλο εκπροσώπησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με πελατειακές λογικές και λογικές ανάθεσης. Στη δική μας αντίληψη, αυτή του δημοκρατικού δρόμου, οι πολίτες είναι συμμέτοχοι στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε από σήμερα για την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και του ζητήσαμε να μας δώσει τη δυνατότητα από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να εφαρμόσουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Δεν κρυφτήκαμε, δεν προσπαθήσαμε να ξεγελάσουμε κανέναν. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποδέχτηκε την πρότασή μας και τη στήριξε με την ψήφο του. Και μετά τις εκλογές, μέσα από τη διαδικασία των ανοιχτών συνελεύσεων, ήρθε κοντά μας για να ολοκληρώσουμε μαζί αυτό που δεν καταφέραμε τον Ιούνιο. Για να πετύχουμε τους άμεσους στόχους και να προωθήσουμε το όραμά μας, τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.


Αυτός ο δρόμος δεν είναι ευθύγραμμος, ούτε ομαλός. Προχωράει με ρήξεις, τομές, άλματα και πισωγυρίσματα. Με πλήρη δημοκρατία και τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Μέσα από τη διεύρυνση υπαρχόντων θεσμών, αλλά και τη δημιουργία καινούργιων. Δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο για να ανθίσουν αυτόνομα, πολύμορφα, μαζικά κινήματα.


Προτάσεις, ιδέες, διεκδικήσεις θα μπορούν να συντεθούν σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα που και θα βελτιώνει το σήμερα του τόπου και θα προωθεί τον στρατηγικό μας στόχο. Και μια κοινωνία σε κίνηση θα μπορεί να το επιβάλει ανατρέφοντας εμπόδια και κάμπτοντας αντιστάσεις. Σε αυτόν τον ωραίο αγώνα καλούμε τους Έλληνες πολίτες να στρατευτούν. Στον αγώνα για μια κοινωνία της δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.




*Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ


 


 


 

 
eXTReMe Tracker