ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να διαμορφώσουμε ένα ζωντανό παράδειγμα νέας σχέσης με την πολιτική

1. Η βίαιη εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπορεί για τους περισσότερους να μην ήταν προβλέψιμη, αλλά σήμερα ανατρέχοντας στα γεγονότα που ζήσαμε μπορούμε να κατανοήσουμε πώς προέκυψε. Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εκτίμησε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είπαμε τα πράγματα με το όνομα τους. Αποκαλύψαμε τον πραγματικό χαρακτήρα κρίσης, την βαθιά δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου μοντέλου.


Βρεθήκαμε χωρίς αναστολές στο πλάι των κοινωνικών ομάδων που στοχοποιούσε η μνημονιακή πολιτική, ακολουθήσαμε μια ειλικρινή ενωτική στάση χωρίς ηγεμονισμούς συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος που προωθεί και υπηρετεί το στόχο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.


Η αύξηση λοιπόν των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν αποτελεί μια απλή μετακίνηση ψηφοφόρων, αλλά αντανακλά βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες που μεταφράζονται στην ανάγκη διαμόρφωσης νέων πολιτικών ταυτοτήτων για όλο εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που παρακολουθεί και συσπειρώνεται γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην πορεία ενοποίησης του οφείλει να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο πολιτικής δράσης και οργάνωσης, ένα ζωντανό παράδειγμα μιας νέας σχέσης με την πολιτική. Στοιχεία της λειτουργίας του πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν πιο δημοκρατική συγκρότηση του, βασισμένη στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών του στη διαμόρφωση των θέσεων του.


2. Το θέμα της εκπροσώπησης όλου αυτού του νέου ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής σχέσης μαζί του, έτσι ώστε να καταστεί ένα ενεργό πολιτικό στήριγμα στις νέες καταστάσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τις λογικές, τις πρακτικές και τις ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ των ποσοστών του 4%.


Η προηγούμενη περίοδος ήταν θετική, βοήθησε ώστε να φθάσουμε ως εδώ, έκλεισε όμως τον κύκλο της με ένα θετικό απολογισμό. Τώρα είναι η ώρα για το νέο ποιοτικό άλμα για να συγκροτήσουμε την αριστερά του αιώνα μας. Μια αριστερά κοινωνικά γειωμένη, με ταξικό πρόσημο, κινηματική, οικολογική, φεμινιστική, ταγμένη στην υπόθεση του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία.


Μια Αριστερά με ιστορική συνείδηση της διαδρομής της και του ρόλου της, αντιδογματική και σαφώς οριοθετημένη από την σοσιαλδημοκρατία παλαιά και νέα. Από διαφορετικές αφετηρίες λοιπόν, πιο ώριμοι από την συνύπαρξη και τη λειτουργία εντός του ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε μπροστά προς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Σε τελική ανάλυση η ίδια η ζωή θα μας δείξει τα βήματα.


 


Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

 
eXTReMe Tracker