Σύντροφοι, μη μας κάνετε να ντρεπόμαστε

Της Αρχοντούλας Καλογερά*


 


Στη μακρά, ενεργό στην πράξη (και όχι θεωρητικά) θητεία μου στα διάφορα κινήματα της γειτονιάς, της πόλης, του χώρου δουλειάς και τη συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα, μέσα πάντα από αριστερά πολιτικά σχήματα (ΚΝΕ και ΚΚΕ παλιότερα, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα), έχω καταλήξει -όπως και πολλοί άλλοι συνομήλικοί μου σύντροφοι- σε ορισμένα συμπεράσματα:


1. Ο αριστερός είναι ανθρωπιστής και όχι μισάνθρωπος. Αγωνίζεται για το καλό των ανθρώπων, γιατί αγαπά τον Άνθρωπο, τη Φύση, τον Κόσμο όλο. Γιαυτό τους βάζει πάνω από τα κέρδη. Γι' αυτό εναντιώνεται στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση και την απαξίωση όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και κάθε μορφής ζωής.


2. Ο αριστερός θέλει να αλλάξει τον κόσμο και γι' αυτό δέχεται ότι μπορεί να αλλάζει και ο ίδιος. Δέχεται ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες να αλλάξουν. (Αλλιώς πώς θα άλλαζε ο κόσμος;). Άρα ποτέ δεν εκδίδει, και μάλιστα αμετάκλητα, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων των ανθρώπων γύρω του, ούτε το παίζει τιμητής.


3. Ο αριστερός είναι ανοικτό μυαλό, ανοικτή καρδιά. Δεν περιχαρακώνεται από τον φόβο μήπως τον διαβρώσει το σύστημα. Η περιχαράκωση δεν σε προφυλάσσει από τίποτα στο οποίο δεν έχεις «εκτεθεί». Μόνο όταν εκτεθείς δοκιμάζεται η αντοχή και μπορείς να αναπτύξεις ανοσία.


4. Ο αριστερός δέχεται και σέβεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων παντού και στην πράξη ως δικαίωμα. Όχι μόνο στο χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση, τις ελεύθερα διαμορφωμένες σεξουαλικές προτιμήσεις κ.λπ. Αλλά και στη γνώμη, την άποψη, την ιδέα, την πρόταση, ιδίως των συντρόφων του που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, χωρίς να διεκδικεί για τον εαυτό του το αλάθητο.


5. Ο αριστερός γνωρίζει ότι, για να αλλάξει ο κόσμος, χρειάζεται η συνειδητή συλλογική προσπάθεια, μιας μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Γι' αυτό δένει την αποδοχή της διαφορετικότητας με την ανάγκη της συλλογικότητας, με την αρχή της δημοκρατικής έκφρασης, με την έννοια ότι κατά τεκμήριο ορθότερες είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δημοκρατικά από μια μεγάλη πλειοψηφία και αυτές πρέπει να εφαρμόζονται από τη συλλογικότητα (κόμμα, παράταξη, σωματείο, σύλλογο, ομάδα). Αν κάποιοι απέχουν ή και αντιστρατεύονται τη συλλογική απόφαση, τότε ως γνωστόν η πιθανή αποτυχία της δεν θα σημαίνει αναγκαστικά ότι ήταν λάθος.


Αυτά και άλλα πολλά που θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος άλλος, αποτελούν τη σοφία της αριστεράς χρόνια τώρα, που την ξαναανακαλύπτουμε κάποιοι, αφού έχουμε υπηρετήσει πρακτικές που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις και στην ουσία έξω από την αριστερά.


Αν αυτά τα έχουμε κατανοήσει εμείς τα εσαεί απλά μέλη, πόσο μάλλον θα έπρεπε εσείς οι πολυδιαβασμένοι στην ηγεσία της αριστεράς που πιστεύουμε ακόμη. Με αυτές τις σκέψεις, σας παρακολουθούμε άφωνοι.


Σύντροφοι, στελέχη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, αλλά και απλά μέλη του κόμματος, που έχετε διαφορετική άποψη για την Περιφέρεια Αττικής:


Σταματήστε να μας βομβαρδίζετε με τις ιδιαίτερες απόψεις σας για την τακτική του κόμματος και κυρίως για την απόφαση στήριξης του Α. Μητρόπουλου. Τις εκφράσατε στην ΚΠΕ; Πήρε η ΚΠΕ απόφαση κατά πλειοψηφία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό; Ψήφισε το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΝ την ΚΠΕ και με μεγάλη πλειοψηφία τον πρόεδρό της; Αποδοκιμάστηκε από το συνέδριο η τακτική του σ. Αλαβάνου και του Μετώπου του;


Γιατί λοιπόν και μέχρι πότε μια μειοψηφία στην κορυφή θα έχει το δικαίωμα να κάνει συνεχώς άνω-κάτω τις οργανώσεις, τα μέλη στη βάση και όλο τον κόσμο της αριστεράς, θέλοντας να επιβάλει τις μειοψηφικές απόψεις της; Το ζήσαμε με τους σ. της Ανανεωτικής Πτέρυγας και τότε οι περισσότεροι από σας επικαλούνταν την κομματικότητα. Τώρα κάνετε τα ίδια;


Σύντροφοι, θα υλοποιήσετε (πρώτοι εσείς) τη συλλογική απόφαση ή θα παίζετε σε δυό ταμπλώ; Βαρεθήκαμε πιά. Έχουμε ή μάλλον θέλετε τον ΣΥΝ να λειτουργεί σαν κόμμα ή έχετε άλλα σχέδια και σεις; Πάρτε θέση σε αυτή τη μάχη, γιατί ο κόσμος θα μας προσπεράσει για άλλη μια φορά. Ο κόσμος ζητά από κάπου να πιαστεί και μεις τον απωθούμε με τη στάση μας.


Τούτη τη στιγμή χρειάζεται η μέγιστη κινητοποίησή μας, για να ανατρέψουμε το κακό που μόνοι μας έχουμε κάνει στον χώρο μας, για να αποκρούσουμε την αναμενόμενη λυσσαλέα επίθεση που άρχισε κιόλας από εχθρούς και «φίλους» και από όλα τα ΜΜΕ στο πρόσωπο του Μητρόπουλου, από τα ίδια ΜΜΕ που μέχρι πρόσφατα τον επαινούσαν.


 


* Η Αρχοντούλα Καλογερά είναι μέλος της Π.Κ. του ΣΥΝ Αγ. Παρασκευής


 


 


 

 
eXTReMe Tracker