Του Χρήστου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Το συνέδριο του Ιουνίου οφείλει να τοποθετηθεί σε κορυφαίες πολιτικές επιλογές της πορείας του Συνασπισμού το προηγούμενο διάστημα, καθώς και σε καίρια ζητήματα που μας ταλαιπωρούν. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, θα διατρανώσει την αποφασιστικότητά μας για τομή και οριστική στροφή στη πορεία του κόμματός μας. Μερικές από αυτές είναι:
Πρώτον: Το Μάαστριχτ
Είναι χρέος για το κόμμα μας στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης να κάμει την αποτίμηση του Μάαστριχτ και της αρχιτεκτονικής του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Είναι χρέος για τα στελέχη εκείνα στο κόμμα μας που εργάστηκαν δραστήρια να το ψηφίσουμε να μιλήσουν γι' αυτό και όχι να υπεκφεύγουν στο πιο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα της συγκυρίας.
Η πολιτική της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης και σύγκλισης τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αποτύχει, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους της χώρας μας και τους άλλους εργαζόμενους της Ευρώπης.
Το νεοφιλελεύθερο έκτρωμα του οικοδόμηματος του Μάαστριχτ χρεωκόπησε οδηγώντας την Ευρώπη σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Το μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον της Ευρώπης είναι για μια άλλη φορά η Γερμανία, η οποία έχει αποδειχθεί στον μεγαλύτερο κερδοσκόπο της Ε.Ε.
Κερδοσκόπο με δύο τρόπους. Πρώτον με τα τοκογλυφικά δάνεια προς τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεύτερον με την κερδοσκοπία από τη διολίσθηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο (από το 1,5 μερικούς μήνες πριν στο 1,22 του Μάη) χάρις στην εξωστρέφεια της οικονομίας της και την εξαγωγική της δραστηριότητα. Μόνο η πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ την ταρακουνάει.
Η καταδίκη του Μάαστριχτ και της Συνθήκης της Λισσαβώνας και η ανάγκη κατάργησής τους πρέπει να είναι σαφής.
Επειδή η πορεία προς το Συνέδριο είναι μια κινούμενη πολιτικά άμμος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που αλλάζει μέρα με τη μέρα, είναι απαραίτητο στην πολιτική του απόφαση να διατυπωθούν θέσεις για τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε στην Ε.Ε. μετά τη δημοσίευση των θέσεων, ιδιαίτερα με το συμβούλιο του Ecofin τον Μάη.
Δεύτερον: Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το Κυπριακό.
Το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος στη βάση της κινητικότητας που υπάρχει για το Κυπριακό, της τελευταίας επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και στην ανάγκη γρήγορης προόδου για την επίλυσή του, χωρίς επιβολή τετελεσμένων πρέπει να διατυπώσει σχετική απόφαση.
Σε αυτήν πρέπει να γίνεται τοποθέτηση για την τότε απόφαση της ΚΠΕ για το σχέδιο "Ανάν".
Κομβικό σημείο καμπής στο Κυπριακό απετέλεσε η συμφωνία της Νέας Υόρκης, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση Σημίτη και όσοι συναίνεσαν τότε στο ζήτημα της επιδιαιτησίας Ανάν για το Κυπριακό.
Παρ' ότι το Κυπριακό αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβλημα χώρας - μέλους της, ποτέ μέχρι σήμερα δεν εργάστηκε δραστήρια για την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Πιστεύω ότι το κόμμα μπροστά στο συνέδριό του πρέπει:
Να επανεξετάσει τη θέση τότε της ΚΠΕ στο Κυπριακό στη βάση των δεδομένων που δημιούργησε το δημοψήφισμα στη Κύπρο της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό λαό.
Η ΚΠΕ βιάστηκε τότε να τοποθετηθεί θετικά πριν από τη σχετική τελική θέση του ΑΚΕΛ και του κυπριακού λαού, ο οποίος τελικά αποφάνθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αρνητικά για το σχέδιο "Ανάν" στο δημοψήφισμα που έγινε. Η τοποθέτηση εκείνη της ΚΠΕ ήταν λαθεμένη.
Η Νομαρχιακή Συνέλευση Λευκάδας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, σε παλαιότερη ομόφωνη σχετική απόφαση Νομαρχιακής Συνέλευσης για το Κυπριακό τοποθετήθηκε γι' αυτό.
Τρίτον: Η Τ.Α. και ο "Καποδίστριας".
Έχει περάσει μια δεκαετία από την εφαρμογή του "Καποδίστρια".
Μεγάλο διάστημα που επιτρέπει τη νηφάλια τοποθέτησή μας με βάση την εμπειρία της Τ.Α. της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.
Η αποτίμηση του "Καποδίστρια" από τον ΣΥΝ αποτελεί συμβολή και συνδέεται με τη συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το "Καλλικράτη" και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.
Θα απαντάει στα ερωτήματα γιατί τώρα όχι και τότε κριτικά ναι, θα βοηθήσει στις σχέσεις με τους συμμάχους μας στον ΣΥΡΙΖΑ.
H χωροθέτηση των δήμων τότε που έγινε με κομματικά κυρίως κριτήρια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη έλλειψη οικονομικών πόρων δεν βοήθησε ούτε τους δήμους, ούτε τους πολίτες το διάστημα που πέρασε.
Δεν λήφθηκαν υπ’ όψη τότε ούτε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ούτε επιδιώχθηκε η συναίνεση των κατοίκων των περιοχών που συγκροτήθηκαν οι νέοι δήμοι. Με βίαιο τρόπο και από τα πάνω επιβλήθηκαν τότε οι συνενώσεις, χωρίς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις εκλογές που ακολούθησαν.
Στο διάστημα της δεκαετίας τα προβλήματα της Τ.Α. στην Ελλάδα παρέμειναν και σήμερα οξύνονται. Οι δήμοι έχουν αδυναμία να επιτελέσουν το έργο τους και έχουν φθάσει στα όρια της χρεωκοπίας.
Οι δήμοι με τον κομματικό σχεδιασμό που αναφέρθηκε και χωρίς επαρκείς πόρους από την κεντρική εξουσία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα των δημοτών.
Οι κοινωνικοί πόροι και κοινωνικές υποδομές μειώνονται αντί να αυξάνονται.
Μέσω των ΣΔΙΤ ιδιωτικοποιούνται κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.
Ο ΣΥΝ θα πρέπει να αποτιμήσει τη δική μας τοποθέτηση τότε.
Η κριτική στήριξη στον Καποδίστρια χωρίς να εξασφαλίζονται οι όροι που θέταμε ανάθεταν εν λευκώ την προώθησή του.
Ο ΣΥΝ θα έπρεπε να απορρίψει το σχέδιο "Καποδίστριας" τότε όπως γίνεται με το νέο σχέδιο "Καλλικράτης" τώρα.
Η τοποθέτησή μας τότε αποδείχνεται και από τη σημερινή πραγματικότητα λαθεμένη.
Ο ΣΥΝ πρέπει με όλες του τις δυνάμεις τους επόμενους μήνες να συμβάλλει στη δημιουργία ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου στον χώρο της Τ.Α., χωρίς όρια, έξω από τα κόμματα του δικομματισμού σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και του Διευθυντήριου της Ε.Ε. για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των δήμων και του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των δημοτών τους.
Η διαδικασία, η προετοιμασία και η εκλογική καμπάνια που είναι απαραίτητο να περάσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική.
Τέταρτον: Τα ΜΜΕ και ο ΣΥΝ.
Ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί καιρό και ένα σημαντικό ζήτημα εσωκομματικής ζύμωσης πριν το συνέδριο του κόμματος.
Η νέα ΚΠΕ θα μπορούσε να εκλέξει μόνιμη επιτροπή Τύπου και ΜΜΕ. Η θητεία της να διαρκεί όσο και η θητεία της ΚΠΕ.
Η επιτροπή να εποπτεύει τη λειτουργία, την επάρκεια, την αποτελεσματικότητα των φιλικών μέσων ΜΜΕ του κόμματος ("Αυγή", "Κόκκινο", web TV αν γίνει κ.λπ.) και του γραφείου τύπου του ΣΥΝ.
Να είναι υπεύθυνη για την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας της ΚΠΕ για την παρουσία των στελεχών του κόμματος στα ΜΜΕ καθώς και για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος σε αυτά.
Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα (εξάμηνο ή χρόνος) να ενημερώνει την ΚΠΕ και να εισηγείται σε αυτήν τις αλλαγές που προτείνει.
* Ν.Ε. Λευκάδας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου