Η πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Χατζησωκράτη*


 


Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από τη διήμερη συζήτηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις «Θέσεις προς το Έκτακτο Συνέδριο», όπου κεντρική θέση κατείχαν οι επεξεργασίες για την «συγκυρία και τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης» και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δράσει διορθωτικά, να μας επαναφέρει στην τάξη και να δώσει την «επαναστατική» και «αριστερή» ερμηνεία των όσων διατυπώθηκαν.


Το επιπλέον απογοητευτικό σε όλα αυτά είναι ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη...


Επειδή λοιπόν από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ, παρά τις μεγάλες διαφωνίες σε άλλα θέματα, καταγράφηκε γενική συμφωνία και σύγκλιση σε μέτρα και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με την απόφασή της (Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.) να μας επαναφέρει στην... «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ».
Μας προτείνει λοιπόν σήμερα να "προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά... πολιτικές αιχμές" και όλα αυτά ως "'πλαίσιο' για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις”:

Μεταξύ των άλλων προτείνει:

1. «Προοπτική εθνικοποίησης των τραπεζών»
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα προτείναμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα υπό δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα με Εθνική, Ταμιευτήριο, Αγροτική. Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκούντως αριστερό και αφού... περισσεύουν χρήματα στο Δημόσιο, ας συμπεριληφθούν στην πρόταση και όλες οι τράπεζες!


2. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε πώς μπορεί η πρόταση αυτή σήμερα, εν μέσω κρίσης, να προβάλλεται ως διεκδικητικό πλαίσιο; Για τον σκοπό αυτό απαιτείτο η διάθεση μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποθέτω ότι δεν διανοούνται στη Γραμματεία ότι η επανάκτηση θα γίνει με... επίταξη! Θα γίνει με μεταφορά πόρων στους... μετόχους.
Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι διεκδικούμε το κάθε ευρώ του Δημοσίου όχι μόνο για μισθούς και συντάξεις, αποπληρωμή χρεών, αλλά στην περίπτωση που περισσεύει κάτι, να διατίθεται σε άμεσους αναπτυξιακούς στόχους, που θα μπορούν να δώσουν, πρώτα και κύρια, θέσεις εργασίας. Με πρώτη μάλιστα επιλογή την καταβολή της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.


3. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους


Ας φανταστούμε ότι στη σημερινή συγκυρία είχαμε εμείς την ευθύνη για την επαναδιαπραγμάτευση. Με ποιους θα την κάναμε; Προφανώς με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, από τις οποίες μάλιστα θα ζητούσαμε και επί πλέον δανεισμό! Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε την κοινή λογική και, αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούσε να το προτείνει κόμμα της αντισυστημικής αριστεράς και να φαντάζει επαναστατικό...


Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, η Γραμματεία θέτει ως στόχο «κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα(!)» τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε συγκριμένους διεκδικητικούς αγώνες και έχουμε όλη τη δυνατότητα να συσπειρώσουμε ευρύτατες δυνάμεις ενάντια στα μέτρα, εμείς να ασχολούμαστε, «επαναστατικά», με το δημοψήφισμα! Τώρα που ευρύτατες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς και τα συνδικάτα κινούνται με πρώτο στόχο την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 24ης Μαρτίου 2010, εμείς θα προβάλουμε το πεισματικό μας αίτημα...

Ο τέλειος αποπροσανατολισμός!

Να σημειώσουμε ότι στην Π.Γ. του ΣΥΝ η πρόταση αυτή είχε συναντήσει ευρύτερη αντίθεση!

Η πρόβλεψη όλων των στελεχών της Αν. Πτέρυγας που μίλησαν στην προχθεσινή ΚΠΕ, ότι «και αυτές οι όποιες καλές θέσεις που με μεγάλη πλειοψηφία μπορούμε να πάρουμε για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της χώρας θα πολτοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε με το Πρόγραμμα του κόμματος», επιβεβαιώθηκε πλήρως!

Καμία αμφιβολία πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τροχοπέδη των εξελίξεων, αποτελεί το όχημα που μας οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό. Όσο γρηγορότερα προωθηθεί η απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ τόσο το καλύτερο.


 


* Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

 
eXTReMe Tracker