Οι θέσεις για την εθνικοποίηση των τραπεζών προωθούν τη συζήτηση στις νέες συνθήκες

Του Τάκη Γιαννόπουλου*


 


Η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 15.3.10 είναι μια σημαντική απόφαση, καθώς διατυπώνει με σαφή τρόπο μια αριστερή πρόταση διεξόδου από την κρίση.


Οι θέσεις για εθνικοποίηση των τραπεζών, των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, καθώς και η φορολογία στο κεφάλαιο με συντελεστή 45%, αποτελούν προχώρημα της συζήτησης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πρωτοφανής επίθεση κυβέρνησης και Ε.Ε. στο βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Δικαίως προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ, που βλέπει στην απόφαση της γραμματείας τον κίνδυνο να γκρεμιστεί το οικοδόμημα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα κρατάει τα μπόσικα στο ΠΑΣΟΚ» που πρότειναν στελέχη της πτέρυγας όλο αυτό το διάστημα. Στην πράξη αυτή η λογική μετέτρεπε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λογιστή ή συμβουλάτορα της κυβέρνησης και οδηγούσε σε θέσεις για «εθνική συναίνεση», «συνεργασία στις δημοτικές εκλογές» κ.ά. που θόλωναν τα χαρακτηριστικά του, ενίσχυαν τις αμφισημίες του και δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση ούτε για τον κόσμο της αριστεράς αλλά ούτε και για τη βάση του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζεται ή διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή η απόφαση, επίσης, δεν είναι «γραμμή Αλαβάνου» όπως υποστηρίζουν τα "Νέα" (17.3.10) με προφανή στόχο να στρέψουν την αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ στην αγκαλιά των «Ανανεωτών» στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού.


Ο Α. Αλαβάνος και οι σ. της γραμματείας που ανήκουν στο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», στο αρχικό κείμενο που κατέθεσαν στην γραμματεία στις 27/2 δεν διατύπωναν προγραμματικές θέσεις για εθνικοποιήσεις, φορολογία στο κεφάλαιο κ.λπ. Έβαζαν βασικά μόνο την άποψη για δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η απόφαση της Γραμματείας εντάσσει μεν την ιδέα του δημοψηφίσματος για σκέψη και συζήτηση, αλλά πηγαίνει πολύ πιο μακριά απ' αυτό προτάσσοντας αιχμηρές πολιτικές προτάσεις και τη λογική της κλιμάκωσης των αγώνων, που μπορούν άμεσα να αγκαλιαστούν από το κίνημα και ουσιαστικά σηματοδοτούν σύγκρουση με την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τις αγορές.


 


Σημ.: Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το περιεχόμενο των τοπικών επιτροπών που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το κείμενο με το οποίο θα γίνεται συλλογή υπογραφών. Η απόφαση για άμεση σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ακόμα απόφαση της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που υλοποιείται, όχι βέβαια χωρίς προσκόμματα και αντιστάσεις. Έχουν προηγηθεί οι κάρτες μέλους, τα μητρώα μελών, η συγκρότηση τοπικών επιτροπών, η δημιουργία Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ και η έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ στις 18/3.




* Ο Τάκης Γιαννόπουλος είναι εκπρόσωπος του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

 
eXTReMe Tracker