Σχετικά με τις επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης

Του Γιώργου Σιώζου*


Ο Συνασπισμός, ένα κόμμα που διακατέχεται από το σύνδρομο του καναπέ και λειτουργεί ουσιαστικά ως εκλογικός μηχανισμός -κι αυτός ανάπηρος- όψιμα ανακάλυψε ότι πρέπει να στραφεί στην κοινωνία και στα προβλήματα που την απασχολούν, με τη δημιουργία επιτροπών κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.


Φοβάμαι όμως πως και αυτή η πρόθεση θα παραμείνει στο επίπεδο των διακηρύξεων, παρ' όλα αυτά εκτιμώ ότι πρέπει να το τολμήσουμε.


Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όμως σ' αυτό το καθήκον θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τον Συνασπισμό και έχουν να κάνουν:


1ον. Με τη μικρή έως μηδενική διαθεσιμότητα των μελών στη ζωή και τη δράση των οργανώσεων.


2ον. Στη λειτουργία των οργανώσεων ως λεσχών ατέρμονων συζητήσεων, πάνω στη μασημένη τροφή που προφέρει η ηγεσία.


3ον. Στην παραίτηση των οργανώσεων από το να παράγουν οι ίδιες πολιτική και να απαιτούν τη μασημένη τροφή ως μάννα εξ ουρανού.


4ον. Την έλλειψη στόχων και δράσεων, δράσεων που μας θα έφερναν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, θα ανέπτυσσαν δεσμούς με αυτές και θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη τοπικών κινημάτων.


5ον. Την αναζήτηση κατά κύριο λόγο προσωπικών λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και η ανάλωση των μελών προς αυτή την κατεύθυνση -αντίληψη άλλωστε που διατρέχει συνολικά την ελληνική κοινωνία- και είναι αποτέλεσμα της απουσίας φερέγγυας εναλλακτικής πρότασης και πολιτικού σχεδίου.


6ον. Η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, που διαπερνά και τον Συνασπισμό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των μελών στον εαυτό τους, την αποφυγή συζητήσεων που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά, επαγγελματικά και ίσως τα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άρα τη χαλάρωση των συντροφικών δεσμών.


7ον. Η απουσία νεολαίας απ' τη ζωή και τη δράση των κομματικών οργανώσεων και ο σχετικά υψηλός ηλικιακά μέσος όρων των μελών του κόμματος.


8ον. Η εξάντληση των μελών από έριδες και εμφύλιες συγκρούσεις, που είναι αποτέλεσμα της ασαφούς ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του Συνασπισμού και που σε περιόδους κρίσης αυτές οι συγκρούσεις οξύνονται, παραλύοντας ουσιαστικά τη δράση και τη λειτουργία των οργανώσεων και συνολικά του κόμματος.


Παρ' όλες όμως αυτές τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι οι επίμονες και επίπονες προσπάθειες, που θα μας φέρουν σε επαφή με την κοινωνία, και η οποία σε τελευταία ανάλυση αποτελεί τον τελικό κριτή για τη δικαίωση της όποιας πολιτικής.


Απαιτείται άμεσα να παρθούν οργανωτικά μέτρα, με τη συνένωση τοπικών οργανώσεων, που λόγω του μικρού αριθμού των μελών τους έχουν περιέλθει σε πολιτική απραξία και δεν επιτελούν καμία ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Μια συνένωση που, αν και θ' ανάγκαζε τις οργανώσεις να καλύπτουν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές, θα τις ενδυνάμωνε, θα τις καθιστούσε περισσότερο δραστήριες και αποτελεσματικές, θα συνέβαλε στο να γίνουν εξωστρεφείς και θα τις ενίσχυε οικονομικά.


Θα έλεγα ότι ένας καλά σχεδιασμένος κομματικός "Καλλικράτης" θα είναι αρκετά επωφελής.


Οι οργανώσεις θα πρέπει άμεσα να συγκροτήσουν τις εξής επιτροπές:


Επιτροπή Δανειοληπτών


Μετά τις περικοπές μισθών και ημερομισθίων, τον ογκούμενο αριθμό ανέργων και το βάθεμα της ύφεσης, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, οι οποίες θα εξαπολύσουν ένα τσουνάμι κατασχέσεων της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών.


Οι οργανώσεις και τα κινήματα θα πρέπει να μπουν φραγμός στις επιχειρούμενες κατασχέσεις, αποτρέποντάς τες, με τη δυναμική τους παρουσία στους χώρους που αυτές επιχειρούνται. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα καταλήψεων είτε συμβολικό, είτε πραγματικό, των τραπεζών και η προβολή του αιτήματος της σεισάχθειας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Επιτροπή κατά της ακρίβειας


Παρεμπόδιση ως πλήρη αποφυγή μετρήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, καταλήψεις τοπικών και κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ.


Άρνηση καταβολής του αντιτίμου στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς.


Σύνδεση του κινήματος "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" με το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.


Επιτροπή Διεκδίκησης ή και απαλλοτρίωσης δημοσίων και δημοτικών οικημάτων, για τη στέγαση αστέγων ανεξαρτήτως εθνικότητας.


Επιτροπή για τη δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανέργων, ανασφαλίστων, απόρων, μεταναστών, σε σύνδεση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στην Υγεία.


Επιτροπή Επισιτισμού


Για ανέργους, απόρους, μετανάστες απαιτώντας αύξηση και επέκταση των συσσιτίων από τους  δήμους, της παροχής δωρεάν τροφίμων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κι αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό να πραγματοποιούνται τακτικές απαλλοτριώσεις.


Είναι επιτακτική ανάγκη να πιάσουμε ξανά το νήμα των καλύτερων παραδόσεων της αριστεράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αγώνα και της αυταπάρνησης, έτσι μόνο σε δύσκολους καιρούς εμπιστεύθηκε ο λαός την αριστερά.


Μόνο έτσι σχηματίστηκε το κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο που μας συντηρεί έως σήμερα.


Σ' ένα τέτοιο κίνημα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, γιατί εκεί θα κριθεί η μάχη και όχι στα κοινοβουλευτικά έδρα και τα κομματικά γραφεία.


Το κίνημα της άρνησης πληρωμής των διοδίων από χιλιάδες πολίτες, αποτελεί ένδειξη ότι τέτοιες μορφές αγώνα υιοθετούνται από την κοινωνία, ένα τέτοιο κίνημα και η επέκτασή του τρομάζει την άρχουσα τάξη.


Να τι γράφει η ναυαρχίδα του νεοφιλελευθερισμού "Καθημερινή" στις 6.1.2011 για το κίνημα της μη πληρωμής των διοδίων: "Ας σκεφθούν οι ιθύνοντες ότι εάν τα διόδια καταργηθούν ντε φάκτο, το πρόβλημα δεν θα είναι τα φράγκα που θα χάσουν οι δικαιούχοι.


Το μείζον θα είναι η στέρεα πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι βρίσκονται ενώπιον κράτους ασθενούς και ανυπόληπτου.


Και τα διόδια θα είναι ενδεχομένως, ο γελοίος και ο τυχαίος καταλύτης που θα οδηγήσει στο απρόβλεπτο".


Ας αποδείξουμε λοιπόν στους γελοίους και πληρωμένους κονδυλοφόρους του αστισμού, τη δύναμη του κινήματος "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" επιβάλλοντάς το τόσο ντε γιούρε όσο και ντε φάκτο, στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.


 


* Ο Γ. Σιώζος είναι μέλος της Π.Κ. του ΣΥΝ Κεραμεικού - Μεταξουργείου

 
eXTReMe Tracker