Για έναν ΣΥΡΙΖΑ ριζωμένο στην εργατική τάξη

Του Γιάννη Πρωτονοτάριου*


Στις εκλογές του Ιούνη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εκλογική του επιρροή στις λαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω, στην Κοκκινιά και το Πέραμα, αλλά και στη Σταυρούπολη και τη Μενεμένη της Θεσσαλονίκης κατέγραψε ποσοστό από 35% έως 40%. Το ίδιο στην Πάτρα των κλειστών εργοστασίων, στο Λαύριο της ανεργίας και στη Σύρα του καθημαγμένου Νεώριου. Έγινε έτσι σαφές ότι ο λαϊκός κόσμος, εργάτες και άνεργοι, προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη σύμμαχό τους, μια δύναμη υπερασπιστή των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.


Παρ' όλα αυτά όμως, στις γραμμές μας έχουμε ελάχιστους εργάτες και ανέργους. Και στη Συνδιάσκεψη φάνηκε αυτό, καθώς κανένας εργάτης δεν έλαβε τον λόγο. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωμένοι εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, άλλοι εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι. Πόσοι όμως οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι ή ναυτεργάτες υπάρχουν στις γραμμές μας; Πόσοι συμπολίτες μας από τις στρατιές των ανέργων των λαϊκών συνοικιών των πόλεων;


Όμως ένα αριστερό, ριζοσπαστικό, μαζικό κόμμα πρέπει να είναι και λαϊκό. Ένα κόμμα επαναστατικό, που θέλει να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει στις γραμμές του εκείνους τους πολίτες που πάνω απ' όλους τους συμφέρει το νέο σύστημα, αυτούς που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου κόσμου.


Εμείς όμως, ενώ οικοδομούμε μαζικές οργανώσεις στις ΔΕΚΟ, στα υπουργεία, στις τράπεζες, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, ελάχιστες οργανώσεις έχουμε στα μεγάλα εργοστάσια ή τα πολυκαταστήματα. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας και περισσότερο των οργανώσεων των λαϊκών συνοικιών να στρέψουν τον προσανατολισμό τους προς αυτόν τον κόσμο. Χρειάζεται πάση θυσία, παρά τις κατανοητές μεγάλες δυσκολίες, να εντάξουμε στις γραμμές μας βιομηχανικούς εργάτες, να οικοδομήσουμε οργανώσεις στα μεγάλα εργοστάσια.


Μόνο μ΄αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα αποκτήσουν τα βιομηχανικά συνδικάτα μαζικότητα, ζωντάνια και μαχητικότητα. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατή η ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και θα δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο μαζικό λαϊκό κίνημα, ικανό να συμπαραταχθεί με τις μάχες και να υπερασπιστεί τις ανατροπές που καλείται να πραγματοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Είναι λοιπόν βασικό χρέος του νέου κόμματος και του κάθε μέλους του ξεχωριστά να εργασθεί σκληρά για να αποκτήσουμε βαθιές ρίζες μέσα στην εργατική τάξη. Μόνο έτσι θα γίνουμε πραγματικά επαναστατικό κόμμα, ικανό να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό.


 


* Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος είναι πανεπιστημιακός και μέλος της νέας ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα της ομιλίας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

 
eXTReMe Tracker