Προχωράμε μαζί, δημοκρατικά, αριστερά, ριζοσπαστικά!

Επιμέλεια: Aναστασία Γιάμαλη, Μανώλης Γασπαράκης, Κώστας Παπαντωνίου


Οι συνεδριακές διαδικασίες έχουν συνοδευτεί κατά καιρούς με ένα σωρό χαρακτηρισμούς, συνήθως αρνητικούς: ψυχοφθόρα διαδικασία, διαδικασία για διαδρομιστές και γραφειοκράτες κ.λπ. Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Παρότι το σώμα συνέδρων ήταν κολοσσιαίο και οι διαδικασίες ήταν πολύωρες και καμιά φορά βασανιστικά αργές, το ενδιαφέρον του κόσμου για το καινούργιο που γεννιέται παρέμεινε αμείωτο. Ήταν όλοι τους εκεί, σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις διαδικασίες, συμμετείχαν εντός και εκτός σταδίου στις συζητήσεις και απέδειξαν για ακόμη μία φορά πως η δημοκρατία αποτελεί πλέον κεκτημένο της Αριστεράς του 21ου αιώνα.


 


Σταύρος Σοφιανός από Καβάλα «Να μάθουμε απ’ τα λάθη μας, ν' αλλάξουμε την κατάσταση!»


Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αν και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι σύντροφοι πλατείασαν στις τοποθετήσεις τους με έμφαση στο θεωρητικό σκέλος, ενώ θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε πρακτικά ζητήματα. Έχω την ελπίδα και την πίστη, όμως, ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να τηρήσουμε τα όσα λέμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής. Δεν θα είναι εύκολο. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και έχοντας υπ’ όψιν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, πρέπει να αποφύγουμε τα ίδια λάθη και να διαμορφώσουμε μία πολιτική που θα συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης.


 


Δανάη Τζήκα, 27 ετών, άνεργη πολιτικός μηχανικός από Βόλο «Σήμερα ανοίγει ο δρόμος!»


Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους νέους είτε είναι εργαζόμενοι είτε είναι άνεργοι. Ήδη από τις προηγούμενες εκλογές ο κόσμος έδειξε την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πλέον οι προσδοκίες είναι αυξημένες, φιλοδοξούμε μέσα από τους χώρους αλληλεπίδρασης με άλλες ομάδες που αγωνίζονται να καταφέρουμε, και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και μέσα από τη δουλειά μας στους κοινωνικούς χώρους, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πλατύ κόμμα και κοινωνικό κίνημα το οποίο θα αντισταθεί στα μέτρα και θα φέρει την ανατροπή. Τώρα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, νομίζω ότι αυτές είναι σε καλό πλαίσιο, προσπαθούμε με καλύτερο τρόπο με την όσμωση ανάμεσα σε συνιστώσες και ανένταχτους να δημιουργήσουμε έναν δημοκρατικό πολιτικό φορέα και αυτές οι διαδικασίες αυτόν τον στόχο έχουν. Σήμερα ανοίγει ο δρόμος!


 


Παναγιώτης Μάνδαλος από Αγρίνιο «Το σημαντικό είναι ότι είμαστε ενωμένοι»


Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Βγαίνουμε ενωμένοι δυνατοί και έτοιμοι να πετύχουμε αυτά που θέλουμε κι ονειρευόμαστε. Μου άρεσε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και φάνηκε ότι είμαστε κοντά στο κόμμα. Επίσης με ικανοποίησε ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα. Έδωσε σαφείς απαντήσεις σε καίρια ζητήματα και ήταν κάτι που χρειαζόταν. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι των συνιστωσών θα πετύχει και θα ξεπεράσει τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε ενωμένοι.


 


Ορέστης Δαυλιάς από Χανιά «Να φτιαχτεί ένας ισχυρός πόλος της Αριστεράς που θα ταράξει τα νερά»


Το συνέδριο αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οικοδομείται ένας χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς με νέα χαρακτηριστικά και σκοπό να φτάσει στην ανατροπή. Μοναδικό μελανό σημείο κατά την άποψή μου ήταν ο περιορισμένος χρόνος που υπήρχε στη διάθεση όλων όσοι ήθελαν να μιλήσουν εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, αλλά και των λίγων ημερών που διήρκεσε η συνδιάσκεψη. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, την ενότητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία μπορεί να φτιαχτεί ένας ισχυρός πόλος της Αριστεράς που θα ταράξει τα νερά.


 


Νατάσα Γκαρά, 28 ετών, από Βόρειο Έβρο «Η ενότητα της Αριστεράς γίνεται πράξη!»


Οι προσδοκίες από τον νέο φορέα είναι η δημιουργία ενός κόμματος με αριστερή ταυτότητα και ταξικό προσανατολισμό που θα οδηγήσει σε ανατροπές στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα, που θα προτάξει διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αξίες και θα βάλει τους πολίτες σε λογική συνεργασίας και αλληλεγγύης ώστε να ξεπεράσουμε όχι μόνο την κρίση αλλά και να δομήσουμε ένα νέο κράτος και μια διαφορετική κοινωνική βάση προκειμένου να ευημερεί ο κάθε πολίτης και να μην υπόκειται στις πιέσεις ενός συστήματος που εξαθλιώνει ώστε να επωφελούνται μεγαλομέτοχοι και τραπεζίτες. Η διευρυμένη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα κυρίως γιατί αυτό που οραματιζόμασταν επί χρόνια, η ενότητα της Αριστεράς, γίνεται πράξη.


 


Νίκος Γεωργούτσος από Αθήνα «Αντιστοιχία μεταξύ αυτών που λέμε και κάνουμε»


Αν εξαιρέσουμε τον περιορισμένο χρόνο που υπήρχε στη διάθεσή μας, γίνεται μια νέα αρχή και είναι πολύ θετικό που γίνονται αυτές οι προσπάθειες. Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά τα οποία λέμε και πράττουμε. Δεν πρέπει να ζητάμε μόνο δημοκρατία, αλλά να την εφαρμόζουμε κιόλας στο δικό μας εσωτερικό.


 


Χριστίνα Κολοφιούτη από Αταλάντη «Μόνη διέξοδος η Αριστερά»


Βλέπω μια ανοιχτή πολυσυλλεκτικότητα, με ανοχή, που όμως δεν εξωραΐζει καταστάσεις. Άτομα διαφορετικά που παλεύουν για τον ίδιο σκοπό. Την ανάσταση του αριστερού χώρου της Ελλάδας που είναι και η μοναδική διέξοδος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, έχουμε φτάσει στο μηδέν. Θέλω να πιστεύω ότι στη διακήρυξη που θα υπερψηφιστεί θα μιλάμε για μια λαϊκή κυριαρχία και θα μπορούμε πλέον να δούμε με αισιοδοξία το αύριο. Αυτό θέλει ο κόσμος απ' όπου και αν προέρχεται. Είμαστε όλοι εδώ, έχουμε παραμερίσει τις όποιες διαφορές μας. Ελπίζω από αύριο να έχουμε έναν ισχυρό ενιαίο αριστερό χώρο.


 


Σταύρος Κολοφιούτης από Λαμία «Να πορευτούμε με τη λαϊκή κίνηση»


Στη συνδιάσκεψη υπάρχει πλούσιος προβληματισμός, πολλές διαφορετικές απόψεις. Απόψεις που φαντάζομαι ότι ανταποκρίνονται στην εποχή μας και τον προβληματισμό που τη διακατέχει. Η μεταβατική κατάσταση που βιώνουμε προκαλεί αυτήν τη ρευστότητα της εποχής, μια ρευστότητα που προκαλεί με τη σειρά της ανησυχία. Η ανησυχία, η οποία είναι έκδηλη και εδώ στον κόσμο, δείχνει ότι όλοι έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Δε θέλω ούτε ανασχηματισμούς ούτε υποχωρήσεις. Θέλω το κόμμα να πορευτεί με τη λαϊκή κίνηση. Να αποκτήσει χαρακτηριστικά λαϊκού κόμματος με ανοιχτές διαδικασίες και λειτουργίες και όχι ενός κακού προτύπου αριστερού κόμματος.


 


Γιάννης Καραμπετιάν από Θεσσαλονίκη «Να είμαστε εκεί!»


Υπάρχει τεράστια συμμετοχή και μεγάλος ενθουσιασμός. Το βλέπεις άλλωστε στα πρόσωπα του κόσμου. Πρόσωπα γνώριμα αλλά και καινούργια, πιο φρέσκα. Η παρουσία του κόσμου, ειδικά την Παρασκευή, ήταν τεράστια. Η δε ομιλία του προέδρου ήταν πολύ καλή, μπορώ να πω εξαιρετική. Ο στόχος είναι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση και να φέρουμε την αλλαγή και τον σοσιαλισμό. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό το νέο ενιαίο κόμμα να έχει δημοκρατικές διαδικασίες, απλή αναλογική και εναλλαγή. Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην κοινωνία. Να είμαστε εκεί.


 


Νίνα Γρηγορέα από Αθήνα «Να διατηρηθεί η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ»


Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Η συνδιάσκεψη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας, ένα νέο ξεκίνημα για όλους. Το νέο ενιαίο κόμμα να δώσει λύση στον λαό που υποφέρει και να προχωρήσει στη ρήξη και την ανατροπή όπως έχει υποσχεθεί. Να μην υποχωρήσει από τις θέσεις του διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει την πολιτική του ταυτότητα όταν και εάν βρεθεί στην εξουσία. Να διατηρήσει την πολιτική του ταυτότητα έτσι όπως την έχει γνωρίσει και ορίσει ο κόσμος. Την ταυτότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.


 


Ευάγγελος Ταβουλάρης από Πειραιά «Στηρίζω τις ελπίδες μου στον ΣΥΡΙΖΑ»


Είμαι 84 ετών και έχω δει πολλά στη ζωή μου, έχω δώσει πολλούς αγώνες. Από μικρό παιδί ήμουν στον χώρο της Αριστεράς. Πλέον είμαι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζω αυτήν την πρωτοβουλία με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι το μόνο που μπορώ να κάνω. Βλέπω τα εγγόνια μου να μην έχουν προοπτική σε αυτόν τον τόπο. Είναι κάτι που με σκοτώνει. Γι' αυτόν τον λόγο στηρίζω τις ελπίδες μου στο ενιαίο κόμμα που δημιουργείται, για να έχουν μια καλύτερη ζωή. Γι' αυτό άλλωστε ήρθα και στη συνδιάσκεψη, θέλω να είμαι παρών. Ελπίζω το κόμμα να μη λοξοδρομήσει και να μείνει πιστό στις αρχές του ώστε να έρθει η τελική ανατροπή.


 


Δημήτρης Κολοβιστέας; «Να αποκτήσουμε ουσιαστική επαφή με τον κόσμο!»


Η προσδοκία μας από τον νέο φορέα είναι να αποκτήσουμε ουσιαστική επαφή με τον κόσμο και την κοινωνία παρουσιάζοντας τις θέσεις μας. Φόβο αποτελεί το να διολισθήσουμε από τη μέχρι τώρα γραμμή μας και να μην καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτικά τα ζητήματα που προκύπτουν από το Μνημόνιο, την Ε.Ε. και από τον νεοφιλελευθερισμό. Για τη Συνδιάσκεψη βέβαια και έχω ενστάσεις, δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζει το σώμα και να μην παρακολουθεί ο κόσμος, δεν τιμά αυτούς που τους έστειλαν στο συνέδριο...


 


Βασίλης Ρόγγας, υποψήφιος διδάκτορας, από Πετρούπολη «Μέχρι τον στόχο του σοσιαλισμού!»


Προσδοκούμε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπυκνώσει τις προσδοκίες τού κόσμου σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα κατ' αρχήν μέχρι να φτάσουμε τον στόχο του σοσιαλισμού. Η Συνδιάσκεψη μπορεί να ήταν χλιαρότερη απ’ όσο χρειάζεται, αλλά αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία. Ο κόσμος, ο πολύς νέος κόσμος που ήρθε, παρακολούθησε τους συντρόφους να συζητούν, ωστόσο δεν μας άρεσε το χρόνιο πράγμα που λέγεται διαχρονισμός...


 


Μαρίνα Θανασάκη, 58 ετών, από την Πεύκη «Η συμβολή όλων των μελών θα λειτουργήσει απελευθερωτικά!»


 


Έχω πάρα πολλές προσδοκίες οι οποίες ελπίζω να ευοδωθούν, με τόσο κόσμο όμως είναι λιγάκι δύσκολο να ακουστούν όλες οι απόψεις. Υπήρχαν άλλωστε παραδοχές ότι τα κείμενά μας, οι αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων κ.λπ. είναι δύσκολο να διαβαστούν, πράγμα που πρέπει να μας προβληματίσει. Η Συνδιάσκεψη ανοίγει τον δρόμο, θα θέλαμε να ακούσουμε νέο κόσμο να μιλάει και να ληφθούν υπόψη τα κείμενα των τοπικών οργανώσεων, των ομιλητών. Αυτή η συμβολή θα λειτουργήσει βοηθητικά και απελευθερωτικά για τους εκλεγέντες.


 


Μαρία Λαντζανάκη, 25 ετών, γιατρός από Ιεράπετρα Κρήτης «Αναβαθμισμένη κουβέντα σε μια 'διαφορετική' συνδιάσκεψη!»


Νομίζω πως ο στόχος της συνδιάσκεψης, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί τόση κουβέντα, τόσες συνελεύσεις, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για το τι φορέα θέλουμε, επειδή είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε απότομα ως ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που είναι και θετικό. Υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, να μπει νέος κόσμος, να γίνει ένας φορέας που θα παίξει ηγετικό ρόλο στο να αλλάξουν ολοκληρωτικά τα πράγματα στην Ελλάδα και όλο αυτό συναίσθημα δίνει έναν πολύ καλό παλμό και κουράγιο οτι θα τα καταφέρουμε. Έχω ξανασυμμετάσχει σε άλλες διοργανώσεις, αλλά εδώ είναι όλα διαφορετικά, καθώς οι ίδιοι οι προβληματισμοί και η η ίδια κουβέντα είναι πιο αναβαθμισμένη. Επίσης, το ότι οι νέοι εδώ είναι τόσο πολλοί μόνο ελπίδα δίνει.

 
eXTReMe Tracker