Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ιστορική πρόκληση
Στο ζήτημα της συγκυρίας στάθηκε ιδιαίτερα ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή συνθήκη στην οποία η Αριστερά δεν έχει ξαναβρεθεί: το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας σε μια χώρα που είναι διαλυμένη εν καιρώ ειρήνης. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και το ΕΑΜ ήταν δύο ιστορικά παραδείγματα όπου η Αριστερά κλήθηκε να διαχειριστεί καταστάσεις που στην πρώτη περίπτωση ήταν μετά από πόλεμο και στη δεύτερη κατά τη διάρκεια πολέμου. Από το γεγονός αυτό προκύπτει πως δεν υπάρχουν παραδείγματα κατάλληλα προς αντιγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ενόψει εξουσίας, επεσήμανε.
Η μεγάλη πρόκληση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπροστά του, υπογράμμισε, είναι η ανατροπή της παρούσας κατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλείται να εκπληρώσει ταυτόχρονα ταξικά και πατριωτικά καθήκοντα, των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά το όριο του εθνικού κράτους καθώς εκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκπροσωπήσει την εργατική τάξη και να εκφράσει μια ευρεία λαϊκή ενότητα. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να συγκροτήσει έναν πλουραλιστικό και συμπαγή φορέα, ο οποίος θα εκφράζεται ενιαία στη δημόσια σφαίρα, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα πρέπει να είναι ένας πολιτικός φορέας των μελών, όχι των συνιστωσών.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα του κόμματος λέγοντας πως “το πρόγραμμα είναι η σημαία του κόμματος”, ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να αποτυπώνεται στη δράση των μελών και των στελεχών του κόμματος, είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας για το νέο κόμμα, τόνισε πως καλείται να αντιμετωπίσει κινδύνους που προέρχονται από το εξωτερικό του, αλλά και από τις “δικές μας κακές συνήθειες”, όπως επεσήμανε.
Ακόμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία κομματικών δομών που θα μελετούν θεωρητικά όλων των ειδών τα ζητήματα, ως ένα απαραίτητο στοιχείο για ένα κόμμα που είναι προ των πυλών της κυβέρνησης.
Γιάννης Θεωνάς, εκπρόσωπος ΚΕΔΑ: Ενιαίος φορέας ή ενιαίο κόμμα;
“Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συναπόφαση των συνιστωσών”, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης κι ενότητας όλης της Αριστεράς. Ακόμα, επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται “αριστερά αντίβαρα” και πως πρέπει να διεκδικήσει με συνέπεια την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και την ακύρωση των Μνημονίων.
Τόνισε την ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους και της στήριξης της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, έθεσε ως καθήκον την ανασύνταξη του μαζικού κινήματος και την ενοποίηση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Αλέκος Φλαμπουράρης, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Η συμμετοχή του λαού καθορίζει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ
Κανείς δεν φανταζόταν, όταν φτιαχνόταν ο Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, πως θα μετεξελισσόταν σ' ένα μόρφωμα που διεκδικεί σήμερα την κυβέρνηση, τόνισε ο Αλ. Φλαμπουράρης. Το κατάφερε αυτό, τόνισε, γιατί αντιστοιχήθηκε με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, οι οποίες πλέον αναζητούν έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Τέλος, ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε πως ένα από τα μεγάλα ατού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η ηγεσία του, η οποία αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τους αγώνες που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της παρούσας κατάστασης.
Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής: Αναγκαία η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς
Η ενδεχόμενη εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ένα στοιχείο το οποίο δημιουργεί νέες και σημαντικές ευθύνες, τόνισε ο Δ. Στρατούλης προσθέτοντας πως ο κυβερνητικός δρόμος θα είναι δύσκολος. “Θα αντιμετωπίσουμε πιέσεις, εκβιασμούς και προβοκάτσιες” επεσήμανε.
Έθεσε ως αναγκαία τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και αναφέρθηκε στη βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Επεσήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή των συσχετισμών ως άμεσα καθήκοντα.
Τόνισε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με πολιτικές δυνάμεις και κινήματα του Ευρωπαϊκού Νότου, των χωρών της Μεσογείου αλλά και προς τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Ρωσία.
Μίλησε για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης που πρέπει να διατρέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και, τέλος, έθεσε ως βασικό ζήτημα τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Θανάσης Πετράκος, βουλευτής: Η τρόικα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό πολυτασικό, πλουραλιστικό και ριζοσπαστικό κόμμα, τόνισε ο Θ. Πετράκος. Σ' ό,τι αφορά τη συγκυρία, τόνισε πως τα Μνημόνια έχουν οδηγήσει στην ύφεση και τη φτώχεια και την καταστροφή και επεσήμανε πως η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί.
Τόνισε πως το χρέος είναι ταξικό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα πρέπει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις και τις διακηρύξεις του.
Γιάννης Μηλιός, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ: Δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε
“Η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συνιστά μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο πέρα από ρεύματα και συνιστώσες” τόνισε ο Γ. Μηλιός.
Επεσήμανε πως ο καπιταλισμός “δεν πέφτει από μόνος του”. Οι καπιταλιστικές κρίσεις διευρύνουν τις ρωγμές του συστήματος, τόνισε, κι αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Ο στόχος των Μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού είναι η δημιουργία του “λευκού Κινέζου εργαζόμενου”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο “εχθρός” για τις δυνάμεις της εργασίας βρίσκεται μέσα στη χώρα.
Για το ζήτημα του χρέους είπε πως συνιστά έναν μοχλό ταξικού εκβιασμού για να γίνει αποδεκτή η λιτότητα και υπογράμμισε πως όλα αυτά θα τελειώσουν με την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Πάνος Σκουρλέτης, Εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Να υπερβούμε τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών
Την ανάγκη αποφυγής ερμηνειών της κρίσης που οδηγούν σε εθνική αναδίπλωση τόνισε ο Π. Σκουρλέτης θέτοντας ως βασικό αντίπαλο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν στάθηκε φοβικά απέναντι στο κίνημα των πλατειών και όλα τα υπόλοιπα κινήματα που αναπτύχθηκαν, κι αυτό είναι το στοιχείο που του έδωσε την ώθηση για να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή συντελείται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μια “βαθιά πολιτική διαδικασία”, η οποία αντικατοπτρίζεται στη μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Ακόμα έθεσε ως μέλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την υπέρβαση της λογικής του οργανωτικού μοντέλου που βασιζόταν στις συνιστώσες, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα ενός “πολιτικού άλματος” το οποίο θα οδηγήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των μελών.
Νάσος Ηλιόπουλος, γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ: Επίθεση στον πλούτο
“Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο αγώνας που κρύβεται σε μικρά χωριά (όπως στις Σκουριές); Των ανθρώπων που αρνούνται τα εκατομμύρια που τους δίνει ο χρυσός για να διαφυλάξουν το περιβάλλον τους;” αναρωτήθηκε ο Ν. Ηλιόπουλος.
“Ένα σύνθημα λέει ότι δεν μπορείς να είσαι υπέρ των φτωχών χωρίς να είσαι κατά των πλουσίων. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε. Ενάντια στους εφοπλιστές που έδιναν 15 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών τα έσοδα ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ” υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο Ν. Ηλιόπουλος επεσήμανε: “Φοβάμαι τα λάθη που θα γίνουν. Όμως, περισσότερο από εμένα, ο κόσμος φοβάται μήπως δεν βγάλει το χειμώνα. Αν δεν αγωνιστούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;”.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου