Μια διπλή προσέγγιση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Τα μέλη της Π.Κ. του Συνασπισμού Θρακομακεδόνων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και κυρίως των περιφερειακών εκλογών, αποφασίσαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας προς την ΚΠΕ και να τις δημοσιοποιήσουμε μέσω της "Αυγής".


Κοινή διαπίστωσή μας είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών χρήζουν τουλάχιστον διπλής προσέγγισης!


Η πρώτη προσέγγιση είναι ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχαν στέρεους και συνεχείς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, μπόρεσαν να κάνουν και τις κατάλληλες συμμαχίες και να προκύψουν θετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ θετικά αποτελέσματα ειδικά στις δημοτικές εκλογές.


Στις περιφερειακές εκλογές, όπου το διακύβευμα ήταν πιο πολιτικό, και ιδιαίτερα στην Αττική, εκτιμούμε ότι:


1ον. Η πολυδιάσπαση και ο κερματισμός της δική μας αριστεράς. Ουσιαστικά 4 ψηφοδέλτια και με έντονους και εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους Αλαβάνου, Κουβέλη κ.λπ.


2ον. Η παρουσία ψηφοδελτίων, όπως του Δημαρά, που έγκαιρα το Σύστημα Εξουσίας "έπαιξε" και "αξιοποίησε ως ανάχωμα".


3ον. Η ξεχωριστή παρουσία των Οικολόγων, και ασφαλώς το ΚΚΕ, που με την όλη παρουσία του μπόρεσε να εκφράσει την “αξιόπιστη διαμαρτυρία”.


4ον. Η καθυστερημένη δημιουργία και κυριολεκτικά από τα πάνω του ψηφοδελτίου Μητρόπουλου και η χλωμή παρουσία του όλου εγχειρήματος, ανεξαρτήτως από τη σωστή γενικώς θέση για άνοιγμα στους διαφοροποιημένους ή προβληματισμένους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.


Τα παραπάνω διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το ότι στο κόμμα μας ελάχιστα λειτούργησε το εμείς αντί του εγώ, ιδιαίτερα στα επίπεδα ηγεσίας, οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να πει κανείς πως “αντέξαμε”.


Αντέξαμε, σύντροφοι, αλλά ώς εκεί. Η δεύτερη προσέγγιση αφορά την πολύ σημαντική διάσταση της πρωτόγνωρης αποχής της τάξης του 50% με λευκά και άκυρα! Αποχή που οπωσδήποτε συνδέεται με το δικομματικό σύστημα εξουσίας, αλλά και με την εικόνα που παρουσίασε και παρουσιάζει η αριστερά, και φυσικά και εμείς!


Η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά, ο ΣΥΝ και οι σύμμαχοί του! Οι πολίτες έστειλαν και σε εμάς μήνυμα ότι σε αυτή την ολόπλευρη και ανεπανάληπτη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, οι νέοι, οι συνταξιούχοι ηλικιωμένοι, όλη η κοινωνία, μέχρι στιγμής δεν μας εμπιστεύονται και ότι πρέπει σε αυτή την ιστορική στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.


Το σύστημα εξουσίας και οι δυνάμεις που εκφράζει και υπηρετεί εντός της χώρας, στην Ε.Ε. και γενικότερα, θα συνεχίσει πιο έντονα και "βίαια" την επίθεση στην κοινωνία μας, όπως αντίστοιχα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Προς τούτο ανασυγκροτείται και προσπαθεί να συστήσει συμμαχίες.


Εμείς, σύντροφοι, θα πρέπει τώρα, από χθες θα λέγαμε, να προχωρήσουμε σε οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση, αλλά με όρους κοινωνίας και όχι με όρους γραφείων, συσκέψεων, συνιστωσών και συσχετισμών!


Αν όχι στη σημερινή κοινωνική και οικονομική συγκυρία, η ζωή, η κοινωνία και η... Ιστορία θα μας προσπεράσει!


Προς τούτο, προτείνουμε 2 κινήσεις:


1. Όλο το ηγετικό στελεχικό δυναμικό του κόμματός μας να ενταχθεί οργανικά και με καθημερινή παρουσία σε περιφερειακό, υπερτοπικό και θεματικό επίπεδο πολιτικής δραστηριότητας του ΣΥΝ και των συμμάχων μας και των πολιτών. Συμβολή μας στη δημιουργία πεδίων αντίστασης, αλληλεγγύης, διεκδίκησης και άλλης πρότασης. Εκεί θα συναντήσουμε και τα στελέχη των συμμάχων μας και των συνιστωσών της αριστεράς! Εκεί θα συναντηθούμε με τα διαφοροποιούμενα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και όχι στις ατελείωτες ζυμώσεις και συζητήσεις!


2. Γοργά θα πρέπει να συμβάλουμε στην επικαιροποίηση της εναλλακτικής πρότασής μας για την έξοδο από την κρίση! Γοργά και ταυτόχρονα! Και άμεσα να τη συνδέσουμε με τις αναζητήσεις και τις προτάσεις που διαμορφώνονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια ριζικά άλλη πορεία στην Ε.Ε. στην προοπτική μιας προοδευτικής Ευρώπης των κοινωνιών και όχι των τραπεζιτών! Αυτή την εναλλακτική πρότασή μας να τη βγάλουμε άμεσα στην κοινωνία.


Και ένα από τα πεδία είναι αυτό του κόσμου της επιστήμης και του πνεύματος. Προτείνουμε με πρωτοβουλία μας και με άλλες δυνάμεις να ξεκινήσει ένα... διαρκές συνέδριο ή φόρουμ με θέμα: Η άλλη πορεία για τον τόπο μας και την Ευρώπη!


Ένα φόρουμ το οποίο μπορεί να ξεκινήσει σε ένα πανεπιστήμιο, π.χ. στο Πάντειο, να συνεχίσει στο Πολυτεχνείο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.ά. Ένα διαρκές φόρουμ που η διάρκεια, το περιεχόμενο και η έκτασή του θα εξαρτηθεί από τις αιτίες που θα το γεννήσουν!


 


Καλή δύναμη και θα επανέλθουμε


Π.Κ. του Συνασπισμού. Θρακομακεδόνων


 


ΠΛΑΓΙΟΣ


Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχαν στέρεους και συνεχείς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, μπόρεσαν να κάνουν και τις κατάλληλες συμμαχίες και να προκύψουν θετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ θετικά αποτελέσματα ειδικά στις δημοτικές εκλογές

 
eXTReMe Tracker