"Η πρόσφατη 'έκρηξη των μελών' εναντίον των τάσεων και των μηχανισμών, η οργή που εκφράστηκε για τους δημόσιους διαξιφισμούς και τις αλληλοϋπονομεύσεις στελεχών του κόμματος, μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις μόνον εάν διαψεύσουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των μαζικών ιδιωτεύσεων, στις οποίες οδήγησαν παρόμοιες κρίσεις, μόνο εάν βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια, τις διαλυτικές διαμάχες ή τις παραλυτικές ισορροπίες των τάσεων".
Εν όψει του επικείμενου έκτακτου ΣΥΝεδρίου, εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό από τις οργανώσεις της τριτοβάθμιας και της έρευνας καταθέτουμε κατ' αρχήν τη δέσμευσή μας να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην κορυφαία αυτή κομματική διαδικασία, για την αναγκαία πολιτική ενότητα των ιδεολογικών ρευμάτων που συναπαρτίζουν τον Συνασπισμό και την ουσιαστική συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων που θέτουν οι σημερινές περιστάσεις για την αριστερά, την ελληνική κοινωνία και για την Ευρώπη.
Οι ιδρυτικές αρχές και οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΝ και οι θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική προγραμματική παρακαταθήκη για την προοπτική των απαιτούμενων θεσμικών και πολιτικών παρεμβάσεων στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό. Στη χώρα μας και στην Ευρώπη, οι δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς αποτελούν την πιο σταθερή δύναμη προγραμματικής και κινηματικής παρέμβασης για την υποχώρηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και τη συγκρότηση ενός πειστικού εναλλακτικού δρόμου για μια δημοκρατική και σοσιαλιστική Ενωμένη Ευρώπη.
Μπροστά στην κρίση, χρειάζεται επιτέλους ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά να ξαναθέσουν ως πρόβλημα την πολιτική τους προοπτική και να ξανασχεδιάσουν τη στρατηγική και τη δράση τους για την υπέρβαση της κρίσης, το πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο ΣΥΝ φέρει το βάρος της μακράς ιστορίας του σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος, της περιπέτειας της κομμουνιστικής ανανέωσης και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα που δοκιμάζεται καθημερινά η πολιτική συγκρότηση του πολιτικού και ιδεολογικού, αξιακού και πολιτισμικού αυτού ρεύματος, εναπόκειται σε όλους μας η ανάκτηση της αξιοπιστίας του κόμματος και ο εμπλουτισμός της καθ' όλα τιμητικής ιδιότητας του μέλους, τόσο απαξιωμένης στην κοινωνία και τόσο υποβαθμισμένης στο εσωτερικό του κόμματός μας.
Η συμμετοχή στην υπόθεση και τους αγώνες της αριστεράς δίνει αξία και νόημα ζωής στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ. Αυτή η παραδοχή, αυτονόητη για κάθε μία και έναν από εμάς, σημαίνει και βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως να φοβόμαστε να φέρουμε στο φως τους σκελετούς που είναι κρυμμένοι στα ερμάρια της μακράς μας ιστορίας, κρατάμε ζωντανές τις μεγάλες νίκες, τις επαναστατικές ιδέες και τα απελευθερωτικά οράματα που αντιπροσωπεύει η αριστερά. Η απαισιοδοξία και η αποστράτευση, η μετριότητα και οι χαμηλές προσδοκίες δεν ταιριάζουν στην ιστορία και την παράδοσή μας.
Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος των μελών του κόμματος αντιλαμβάνεται πλέον τη βαθιά κρίση πολιτικής, ταυτότητας και λειτουργίας που διέρχεται το κόμμα μας. Η πρόσφατη «έκρηξη των μελών» εναντίον των τάσεων και των μηχανισμών, η οργή που εκφράστηκε για τους δημόσιους διαξιφισμούς και τις αλληλοϋπονομεύσεις στελεχών του κόμματος, μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις μόνον εάν διαψεύσουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των μαζικών ιδιωτεύσεων, στις οποίες οδήγησαν παρόμοιες κρίσεις, μόνο εάν βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια, τις διαλυτικές διαμάχες ή τις παραλυτικές ισορροπίες των τάσεων. Η μετάλλαξη των τάσεων σε μηχανισμούς αναπαραγωγής εσωκομματικής εξουσίας, παραβιάζοντας τις καταστατικές αρχές του ΣΥΝ, αναπαράγει πλαστές και άγονες διαχωριστικές γραμμές, ακυρώνοντας τον συλλογικό και δημοκρατικό χαρακτήρα των οργάνων, απαξιώνοντας τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, αχρηστεύοντας την αρχή της ενιαίας δράσης, απομειώνοντας το κύρος του κόμματος στην κοινωνία και προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των μελών του. Δυστυχώς, τους αγώνες και τις κατακτήσεις του κόμματός μας τις απομειώνει και τις ακυρώνει το ίδιο το κόμμα με τη λειτουργία του. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή «λειτουργούν τάσεις στο κόμμα» όπως προβλέπει το καταστατικό, αλλά γιατί, αντικαταστατικά, το κόμμα υποτάσσεται στους μηχανισμούς των τάσεων. Όχι επειδή υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός αλλά διότι, εν ονόματι αυτών των αξιών ευδοκίμησαν ιδεολογικοί ναρκισσισμοί και ιδιοτέλειες, που οδήγησαν στην υποχώρηση της συλλογικότητας και στην ακύρωση της αρχής της ενιαίας δράσης.
Ήταν για εμάς εξαιρετικά ενθαρρυντικές οι αποφάσεις οργανώσεων και νομαρχιακών που από το καλοκαίρι εξέφρασαν τις αγωνίες του κόσμου της αριστεράς και έσωσαν την αξιοπρέπεια των μελών του κόμματος. Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των που διεκδικούν το «κόμμα των μελών» και την ενιαία δράση, όπως αυτή των είκοσι μελών της ΚΠΕ και γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών, είμαστε με εκείνες τις φωνές στην Αυγή και το Κόκκινο που θέτουν καθημερινά τον επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών που απαιτούνται για τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε τα μέλη του κόμματος να πάρουν πάνω τους την ευθύνη της ενότητας και της αναγέννησης του κόμματος, ν' ανοίξουν τις οργανώσεις και να αναστρέψουν το κλίμα της ιδιώτευσης και της απαξίωσης της οργανωμένης δράσης, να αποδυναμώσουν τους μηχανισμούς των τάσεων που κατάντησαν τροχοπέδη στην οργανωτική μας ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε νέους συσχετισμούς που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις του κόμματος, θα αναβαθμίσουν τις εσωκομματικές λειτουργίες και θα αποκαταστήσουν τους οργανικούς δεσμούς της αριστεράς με τους εργαζόμενους.
Εν όψει του ΣΥΝεδρίου, ζητάμε απολογισμό του έργου της ΚΠΕ και της Π.Γ. για την πορεία μας από το προηγούμενο συνέδριο, για τους σχεδιασμούς και τα αποτελέσματα, για τους πολιτικούς χειρισμούς και για τις σχέσεις μας με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποτιμήσουν η ΚΠΕ και η Π.Γ. τη λειτουργία τους ως συλλογικά όργανα, να εκθέσουν την πολιτική στελέχωσης του κομματικού μηχανισμού και διαχείρισης των οικονομικών πόρων. Για την επιτυχία και την αξιοπιστία των αποφάσεων του ΣΥΝεδρίου θωρούμε αναγκαία την ελάττωση του μέτρου εκλογής αντιπροσώπων για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και το άνοιγμα, επιτέλους, της συζήτησης για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των μελών της ΚΠΕ. και της Π.Γ. Είναι καιρός, κυριαρχία ομάδων με σκληρή εσωτερική πειθαρχία αλλά και αμφίβολη νομιμοφροσύνη στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των οργανώσεων και των οργάνων να δώσει τη θέση της στην εσωκομματική δημοκρατία και στη βούληση των μελών.
Αγγελόπουλος Γ. (Θεσσαλονίκη), Αθανασιάδης Χ. (Ιωάννινα), Αναγνωστοπούλου Σ. (Αθήνα), Αχείμαστος Μ. (Κρήτη), Βαφέας Ν. (Κρήτη), Βεντούρας Ε. (Αθήνα), Γιουβιάς Δ. (Αιγαίο), Γώγου Λ. (Αλεξανδρούπολη), Δέδε Κ. (Αθήνα), Δερμεντζόπουλος Χ (Ιωάννινα), Δημητρόπουλος Δ. (Αθήνα), Διβάρης Γ. (Θεσσαλονίκη), Θεοτοκάς Γ. (Αιγαίο), Θεοτοκάς Ν. (Αθήνα), Καλαφάτη Ε. (Αθήνα), Καλφακάκου Ρ. (Θεσσαλονίκη), Καμτσίδου Ι. (Θεσσαλονίκη), Καράβας Σπ. (Αιγαίο), Καρδάσης Β. (Κρήτη), Κιτσάκη Χρ. (Αθήνα), Κοταρίδης Ν. (Αθήνα), Κουτσούρης Α. (Αθήνα), Κρεστενίτης Γ. (Θεσσαλονίκη), Κυπριανός Π. (Πάτρα), Κωνσταντακόπουλος Σ. (Αθήνα), Λυκουργιώτης Γ. (Αθήνα), Ματθαίου Α. (Βόλος), Μαυρίδης (Αθήνα), Μυλόπουλος Ν. (Βόλος), Νάκος Β. (Αθήνα), Νικολαΐδης Β. (Κρήτη), Πανταζής (Θεσσαλονίκη), Παντής Γ. (Θεσσαλονίκη), Παπαγεωργίου Στ. (Αθήνα), Παπακωνσταντίνου Γ. (Βόλος), Παπαστράτης Π. (Αθήνα), Περδικούρη Ε. (Πάτρα), Πετρόπουλος Γ. (Αθήνα), Πολέμη Π. (Αθήνα), Πύλια Μ. (Κομοτηνή), Ρίζος Σ. (Αθήνα), Ροτζώκος Ν. (Θεσσαλονίκη), Σελέκου Ο. (Αθήνα), Στάμου Γ. (Θεσσαλονίκη), Στυλιανού Α. (Θεσσαλονίκη), Τζάκης Δ. (Αθήνα), Τζουρμανά Γ. (Αθήνα), Φαράκλας Γ. (Αθήνα), Φαράκλας Νικόλας (Κρήτη), Φιλιππακοπούλου Μπ. (Αθήνα), Φουρτούνης Γ. (Αθήνα), Χαραλαμπάκης Ν. (Θεσσαλονίκη), Χασάπης Δ. (Αθήνα), Χουμεριανός Μ. (Αθήνα).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου