Σχετικά με τον εναλλακτικό νέο φορέα εξουσίας

Του Κώστα Κουνάδη*


 


Στη βαθιά, παγκόσμια και ευρωπαϊκή συστημική κρίση, ξαναζούμε τον γερμανικό απολυταρχισμό, που μας χρησιμοποιεί ως πειραματόζωο, επιχειρώντας να επιβάλει εκβιαστικά καθεστώς ελεγχόμενης λιτότητας, με μια αδιέξοδη και στυγνή αντιαναπτυξιακή οικονομική πολιτική εις βάρος των χωρών της Ευρωζώνης, για να διασφαλίσει κυρίως την επικυριαρχία του γερμανικού κεφαλαίου.


Αλλεπάλληλα αποτυχημένα Μνημόνια διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και με τη συνευθύνη ενδοτικών ελληνικών κυβερνήσεων μας οδηγούν στην καταστροφή.


Πρωτόγνωρες αναταράξεις συντελούνται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα των πληττόμενων στρωμάτων της πλειονότητας του πληθυσμού, που επί πολλούς μήνες βομβαρδίζονται κυριολεκτικά με πλήθος εξουθενωτικών οικονομικών επιβαρύνσεων, ενώ καλπάζουν η ανεργία, η ανέχεια, κλείνουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχοποιείται το 1/3 περίπου των Ελλήνων πολιτών. Ο κρατικός μηχανισμός λίγο απέχει από τη διάλυση, ενώ οι φοροκλέφτες, οι διαπλεκόμενοι, οι κατέχοντες και το μαύρο χρήμα βρίσκονται στο απυρόβλητο.


Όμως αιφνιδιάζει και προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα η απρόβλεπτη αντιστασιακή δυναμική του λαού μας, με τις πολυάριθμες αγωνιστικές και ογκώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα με εμπροσθοφυλακή την πολύμορφη αριστερά.


Ο ΣΥΝ, πρωταγωνιστής και συνεκτικός κρίκος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να παίξει τον επιτυχή, ενωτικό ρόλο στην προώθηση και μετεξέλιξη αυτής της μεγαλειώδους αντίστασης σε έναν νέο, μεγάλο εναλλακτικό συνασπισμό εξουσίας. Διαθέτει σημαντική κοινωνικοπολιτική εμπειρία για τη συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων, διατηρώντας το μεγαλύτερο δυναμικό οργανωμένων και συμπαθούντων της πέραν του ΚΚΕ αριστεράς, καθώς και την επιρροή του σε υπολογίσιμο αριθμό πρώην στελεχών, μελών και κινήσεων αποκομμένων και εκπορευόμενων από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και συμπορευόμενων συγγενών δυνάμεων ριζοσπαστικών και ανανεωτικών αριστερών φορέων και οικολόγων εναλλακτικών και πράσινων, καθώς και πολλών απλών ενεργοποιημένων πολιτών.


Έχοντας εκπονήσει ο ΣΥΝ το καινοτόμο αριστερό, εναλλακτικό του πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, αλλά και διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας, στοχεύει στην κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων, δίνοντας ελπίδα στον λαό μας για μια ουσιαστική κοινωνικο-οικονομική αλλαγή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του με τον νέο εναλλακτικό, αριστερό, πολυφωνικό φορέα. Η συγκρότησή του είναι άμεσης προτεραιότητας για να ανταποκριθεί έγκαιρα και ενωτικά στις προσδοκίες ενός σημαντικού πλειοψηφικού ρεύματος, ώστε να αποτραπεί η καταστροφική πορεία της οικονομίας μας και να προχωρήσουμε συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προοδευτική επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.


Στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία η εξωστρεφής και αγωνιστική - πολιτική συμπεριφορά μας (των στελεχών και μελών). Να πρυτανεύσει το δημοκρατικό πνεύμα συντροφικότητας, συλλογικότητας, αλληλεγγύης και συναίνεσης στη σύνθεση απόψεων, αφήνοντας στο παρελθόν τα γραφειοκρατικά διαδικαστικά στερεότυπα, τη συνθηματολογική, λαϊκίστικη φρασεολογία, την εμμονή στην πολιτική διαμαρτυρία και την τακτική της επαναστατικής γυμναστικής, γνωρισμάτων της δογματικής αριστεράς. Να δοθεί προσοχή στην υπεύθυνη εκφορά του λόγου των εκάστοτε εκπροσώπων του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής (στις συγκεντρώσεις, στα κανάλια κ.λπ.) για τις προτάσεις και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του φορέα μας και όχι της προβολής ατομικών απόψεων και αποπροσανατολιστικών, ανεύθυνων δηλώσεων.


Το εναλλακτικό πρόγραμμα του νέου φορέα είναι εναρμονισμένο με το αντίστοιχο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει εκπονηθεί συλλογικά, από τις ισότιμα μετέχουσες αντιπροσωπείες αριστερών κινήσεων και κομμάτων ευρωπαϊκών χωρών, και αποτελεί το πλαίσιο των κοινών αγώνων για προοδευτική αλλαγή των ισχυουσών συντηρητικών συνθηκών, που αφορούν την πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργό λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, στη διαμόρφωση των αποφάσεων της Ε.Ε.


ΥΓ.: Μήπως θα ήταν σκόπιμο να κυκλοφορήσει ευρέως σε φυλλάδιο -όσο γίνεται συνοπτικά αλλά και περιεκτικά- το εναλλακτικό πρόγραμμα του νέου φορέα;


 


* Ο Κώστας Κουνάδης είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣΥΝ, πρ. γραμματέας ΕΠΟΝ Ν. Σμύρνης 1943-44.

 
eXTReMe Tracker