Δημοψήφισμα τώρα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη

"Η οθόνη βουλιάζει" από την πληθώρα των γεγονότων που, λόγω της οικονομικής κρίσης, εξελίσσονται καθημερινά.


Το όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη ξεθωριάζει, καθιστώντας ακόμη και τη διάλυσή της ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει από μέρα σε μέρα.


Στην προσπάθειά τους να τη διασώσουν, ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε., η Γερμανία κυρίως και η Γαλλία, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της, επέβαλαν τις απόψεις τους που αλλάζουν άρδην την τωρινή δομή και τη λειτουργία της επί τα χείρω.


Είναι φανερό πως σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, κομβικό για την πορεία της χώρας και του λαού της, δεν μπορεί καμιά πολιτική ηγεσία -και δεν πρέπει να της επιτραπεί- να αναλάβει την ευθύνη αποδοχής ή μη της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.


Την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβει ο ελληνικός λαός μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος.


Άλλωστε και άλλες χώρες της Ε.Ε. προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώντας ότι η νέα συνθήκη που προέκυψε είναι μείζονος σημασίας απόφαση, που το βάρος της υιοθέτησης ή της απόρριψής της θα πρέπει να το αναλάβουν οι ίδιοι οι λαοί τους.


Επίσης, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει πάραυτα, να διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος, με το ερώτημα κατά πόσον η παραμονή της χώρας σε μια τέτοια Ε.Ε. που διαμορφώνεται και στην Ευρωζώνη συνάδει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.


Η διαδικασία του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού της. Θα αποτελέσει δε απόδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας, κάνοντας συμμέτοχους και συνυπεύθυνους όλα τα μέλη του στην πιο σημαντική καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.


Μια τέτοια διαδικασία δημοψηφίσματος, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει ώθηση και στο αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σύνολο του ελληνικού λαού.


Όταν ήδη έχει διεξαχθεί ψηφοφορία, εν είδει δημοψηφίσματος, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συνασπισμού, σε ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα -εάν θα προταθεί ο σ. Παπαδημούλης ή ο σ. Χουντής ως ευρωβουλευτής- πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να αποφασίζεται στον στενό κύκλο μιας Πολιτικής Γραμματείας ή μιας Κεντρικής Επιτροπής;


Γ. ΣΙΩΖΟΣ


Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

 
eXTReMe Tracker