Ώρα για πατριωτικό μέτωπο με τη σφραγίδα της αριστεράς

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ


Η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, που μας πρόκυψε, έχει αποστολή, ψηφίζοντας νέους νόμους και μέτρα, να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει ένα υπερμνημόνιο δεκαετίας και βάλε, υπερμνημόνιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κατεδάφισης των δικαιωμάτων και παροχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, σε βάρος του πλούτου, ακόμη και της κυριαρχίας του τόπου.


 


Πολλοί «παπάδες» πρωθυπουργοί


Πέραν του δικτάτορα «Παπα»δόπουλου της επταετίας, τα δύο τελευταία χρόνια βλέπουμε να διαφεντεύουν τον τόπο μας διάφοροι «παπάδες». Η διετία 2009-2011 ξεκίνησε με τον Γιώργο «Παπα»νδρέου, που έβαλε υπασπιστή (!) του στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών τον Γ. «Παπα»κωνσταντίνου. Η σύμπτωση τόφερε με την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ένας νέος «παπάς», ο «Παπα»δήμος, να αναλάβει σήμερα (7.11) την πρωθυπουργία της χώρας.


Βεβαίως, πέρα της αδιάφορης αυτής σύμπτωσης, η πραγματική σύμπτωση, το κοινό των διαφόρων αυτών «σωτήρων» που προαναφέρθηκαν, δεν είναι το προσδιοριστικό «Παπα-» στο επίθετό τους, αλλά η αφοσίωση όλων αυτών των ηγετών στον ένα και μοναδικό θεό. Το Κεφάλαιο και ειδικότερα το Κεφάλαιο των χωρών της Ευρωζώνης (κυρίως Γερμανίας και Γαλλίας), αλλά και της χώρας μας.


 


Το μέτωπο ενάντια στον λαό και την αριστερά


Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου, «θεοί» και δαίμονες έχουν συμμαχήσει εις βάρος του τόπου και του λαού. Τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία φρικτή ιερή συμμαχία δυνάμεων που εξουσιάζουν ή επηρεάζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τη πορεία της χώρας μας.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, η Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ο κ. Σημίτης, πρόθυμοι πρώην αριστεροί και σήμερα ερπετά και επικίνδυνοι δεξιοί (Δαμανάκη, Ανδρουλάκης) δρουν συντονισμένα εις βάρος του τόπου.


Πρόσφατα μπήκε ακόμη και η Εκκλησία στον χορό. Όπως διαβάσαμε ο Ιερώνυμος κάλεσε τις υπεύθυνες (!) πολιτικές δυνάμεις να επιτελέσουν το καθήκον τους, ενώ ο μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε «τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή να πράξουν το παν για την εξασφάλιση της εθνικής ενότητας και την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Ε.Ε.».


Είναι πια εμφανές το μέτωπο που έχει συμπτυχθεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Με τη συμβολή των μέσων ενημέρωσης που υπηρετούν το κατεστημένο η επίθεση είτε άμεσα είτε με τον αποκλεισμό τους κατευθύνεται και ενάντια στην αριστερά.


 


Αντικειμενική εκτίμηση: Ήττα της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος


Με το άρθρο μου αυτό επαναλαμβάνομαι, αφού η ουσία πρόσφατου άρθρου μου ήταν ίδια: η ανάγκη συσπείρωσης και κοινών δράσεων της όλης αριστεράς. Υπάρχει λοιπόν λόγος επανάληψης; Δεν δημιουργεί ανία η επανάληψη; Ίσως. Όμως δεν είναι περιττή. Η αριστερά οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει δύο καταστάσεις.


Πρώτον: Η ξένη και ντόπια ολιγαρχία πέτυχαν τις τελευταίες δεκαετίες με τη βοήθεια της διεθνούς ολιγαρχίας να καθυποτάξουν ιδεολογικά, θεσμικά, πολιτικά την εργατική τάξη και την αριστερά. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε για μεγάλη ήττα. Εκτίμηση βεβαίως που δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μοιρολατρία, ότι υιοθετούμε την αντίληψη για το «τέλος της ιστορίας», αλλά σε συνειδητοποίηση της ανάγκης δυναμικής αντεπίθεσης.


 


Καθοδηγητές οι Θεοδωράκης και Γλέζος


Αριστερά και λαϊκό κίνημα οφείλουν σήμερα να απαντήσουν στους εκβιασμούς, να ενημερώσουν αντικειμενικά τον λαό να αντισταθεί στα αντεργατικά και γενικότερα αντικοινωνικά μέτρα και κυρίως χωρίς καθυστέρηση να προετοιμάσουν την αντεπίθεση και για το πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας από αριστερές, αντινεοφιλελεύθερες και ευρύτερες πατριωτικές και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, όπου το στίγμα θα δίνει η αριστερά.


Όταν πια βλέπουμε το ευρύτερο αντιδραστικό και αντεθνικό μέτωπο που έχει συμπτυχθεί εις βάρος του τόπου και του λαού, δεν επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω δυνάμεις να απουσιάσει από την αντεπίθεση. Καμία αριστερή πολιτική δύναμη του τόπου αλλά και καμία κοινωνική δύναμη (με μπροστάρη την εργατική τάξη) δεν πρέπει να απουσιάσει από έναν αγώνα σωτηρίας του τόπου και του λαού.


Εκτιμώντας ότι την τελευταία περίοδο γίνονται ορισμένα ενωτικά βήματα, θεωρώ ότι αυτά πρέπει και να επιταχυνθούν αλλά και να αποκτήσουν νέα ποιότητα. Απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους θα δούμε να αναλαμβάνονται από τις ηγεσίες σύμπασας την αριστεράς (Παπαρήγα, Τσίπρα, Χάγιο, Αθανασίου, Θεωνά, Μπανιά κ.λπ.). Δεν επιτρέπεται καμιά ηγεσία πλέον να σφυρίζει αδιάφορα, ενώ πρέπει να αναπτυχθούν πολύπλευρες ενωτικές πρωτοβουλίες από τα κάτω.


Το ενωτικό προσκλητήριο που έχουν απευθύνει επανειλημμένα οι βετεράνοι της αριστεράς όπως ο Γλέζος, ο Θεοδωράκης, ο Μπιτσάκης κ.ά. δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.


Όταν η Δεξιά κάνει τις υπερβάσεις της και βλέπουμε να δείχνουν προθυμία να συνεργαστούν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη, δεν νοείται δυστοκία και συνέχιση της διαίρεσης στον αριστερό και ευρύτερα ριζοσπαστικό χώρο. Γιατί να συμπτύσσει μέτωπο η ευρύτερη δεξιά και να μην συντονίζεται επιτέλους η ευρεία αριστερά;


Αν είναι επείγον σήμερα να φύγει η πανούκλα (τρόικα) και η πολιτική του Μνημονίου και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα δημοκρατική και σοσιαλιστική Ελλάδα, το πολιτικό ζήτημα είναι επείγον. Το ζήτημα εξουσίας από αντινεοφιλελεύθερες και αριστερές δυνάμεις είναι αναγκαιότητα για τον τόπο.


Σε αυτό οφείλει να συντονίσει η αριστερά όλες της τις δυνάμεις. Χθες τη νύχτα συμβουλευόμενος το μαξιλάρι -όπως έλεγε και ο Χαρίλαος- σκεφτόμουνα ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλής επικρατείας Γλέζο και Θεοδωράκη και στελέχωση με την όλη Αριστερά. Ακόμη και τα όνειρα τα χρειαζόμαστε.

 
eXTReMe Tracker