Σκέψεις και διαπιστώσεις για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της 29.8.09

Του ΡΗΓΑ ΑΞΕΛΟΥ*


Διαπίστωση πρώτη


Στο Συμβούλιο της Ευρώπης -εκτός των άλλων μαρτυριών και βιβλίων που ασφαλώς εισέφεραν- καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι ζωντανές μαρτυρίες δύο γυναικών που διέφυγαν από την ελληνική χούντα. Της Κίττυς Αρσένη και της αείμνηστης Τώνιας Μαρκετάκη.


Διαπίστωση δεύτερη


Για το α' σκέλος των δηλώσεων του Περικλή Κοροβέση για χρηματισμό του ενιαίου ΣΥΝ την απάντηση τη δίνουν με σαφήνεια το άρθρο του Στάθη στην "Ελευθεροτυπία" και το άρθρο του συν. Δραγασάκη στην "Αυγή".


Διαπίστωση τρίτη


Προβάλλει ως συνειδητή επιλογή το σχέδιο διάχυσης του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.


Δηλώσεις Μπανιά:


- Ο ΣΥΡΙΖΑ το '89 δεν υπήρχε


- Ο ΣΥΝ είχε ανάμειξη τότε


("Αυγή" 23.8.09)


Λησμονεί βέβαια ότι οφείλει την εκλογή του ως βουλευτή στις δυνάμεις του ΣΥΝ.


Διαπίστωση τέταρτη


Το β' σκέλος των δηλώσεων του Περικλή Κοροβέση είναι εξοργιστικό. Αγοραία επίθεση προσωπικού χαρακτήρα εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ και κατ' επέκταση των μελών του.


"Αδύνατος κρίκος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΝ" (Π.Κ. 23.8.09).


"Ευθύνη για την εκλογή Τσίπρα έχει η πλειοψηφία που τον ανέδειξε" (Π.Κ.).


Όταν το 90% του ΣΥΡΙΖΑ καθυβρίζεται, τότε τι προκύπτει;


Διαπίστωση πέμπτη - Αυτοκαταστροφή


Δημόσιες δηλώσεις Αλαβάνου μετά τις ευρωεκλογές, παραιτήσεις και ανακλήσεις, λάδι στη φωτιά αντί για λάδι στις πληγές, καταστροφική διαχείριση του αποτελέσματος. Εξίσου καταστροφικές δηλώσεις Λεωνίδα Κύρκου.


Διαπίστωση έκτη


Ποτέ στην Ιστορία δεν υπονομεύτηκε πρόεδρος κόμματος από την επομένη της εκλογής του δεχόμενος συνεχή χτυπήματα πάνω ή κάτω από τη μέση. Και η πολιτική ωριμότητα σπανίου ήθους με την οποία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ αυτές τις επιθέσεις δυστυχώς τις οξύνει.


Διαπίστωση έβδομη


Πόσοι από εμάς, με επιμέλεια και περισσή ευκολία, δεν πριονίζουμε το δέντρο του ΣΥΝ και την ηγεσία του, ειδικά κάθε φορά που ο δικομματισμός περνάει κρίση; Ο ΣΥΝ υπονομευόταν, η συνεργασιολογία ωρυόταν, ο κόσμος μας απογοητευόταν.


Διαπίστωση όγδοη - Το δίλημμα


Ποιο το επέκεινα; Διάσπαση του ΣΥΝ ή σιωπηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για προφανείς λόγους και με τις τεράστιες πολιτικές διαφορές που καθημερινά εμφανίζονται ή μια νέα αρχή βασισμένη σε κανόνες σεβαστούς και αποδεκτούς από όλους; Γιατί μόνο όσοι έχουν πολιτική μυωπία δεν μπορούν να μη βλέπουν την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων.


Διαπίστωση ένατη


Θα λύσει σε χρονικά στενά όρια το έκτακτο συνέδριο τα μεγάλα ζητήματα συμμαχικά, οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά και θα δώσει μια ώθηση προς τα προβλήματα της κοινωνίας ή θα αναλωθούμε σε καταστροφική εσωστρέφεια; Μήπως τελικά ένα πήδημα στο κενό είναι προτιμότερο από το να είσαι βουτηγμένος στο τέλμα; Γι' αυτό και μόνο ψηφίζω υπέρ του έκτακτου συνεδρίου.


Διαπίστωση δέκατη - Θλίψη


Η κοινωνία υποφέρει, στενάζει κυριολεκτικά. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί στον επόμενο καιρό. Αυτό το αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι δρουν στα μαζικά κινήματα. Στο φοιτητικό και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κάποιοι σύντροφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκούνται στη σκοποβολή εμφύλιου στόχου. Με προθέσεις προφανείς. Και είναι κρίμα για τη μεγάλη στόχευση, για την οποία όλοι αγωνιστήκαμε. Γιατί, όπως λέει και ο Κούντερα, "Στη μοναξιά δεν σε σπρώχνουν οι εχθροί, αλλά οι φίλοι".


* Ο Ρήγας Αξελός είναι μέλος της ΚΠΕ, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας με την "Ανοιχτή Πόλη".

2 σχόλια:

  Κωνσταντίνος Ν. Αθανασιάδης

4 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:49 π.μ.

θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ΣΥΝ έχει πολιτικές ευθύνες σε περίπτωσση που υποστίρηξε ή υποστιρήζει έναν Δήμαρχο που συνειδητά αποκρύπτει από τη δικαιοσύνη και το δημόσιο τα περιουσικά στοιχεία του δήμου τον οποίο εκπροσωπεί?

  Alexandros

5 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:04 μ.μ.

Αγαπητοί φίλοι, συγγνώμη για την όποια ενόχληση μπορώ να προκαλώ στη ροή του διαλόγου, καταθέτω ένα σχόλιο: σίγουρα στον Σύριζα υπάρχουν πολλοί σοφοί άνθρωποι και ως τέτοιοι θα έπρεπε να παραμερίσουν τους εγωισμούς τους και να στηρίξουν έναν νέο άνθρωπο που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά. Οι σοφοί γηραιοί μπορεί να βλέπουν την μωρία του νέου, αλλά η σοφία τους θα έπρεπε να τους δίνει την ικανότητα να επηρεάζουν και να εμπνέουν τον νέο, να εμπλουτίζουν αυτό που υπάρχει στο κεφάλι του και όχι να τον αποκεφαλίζουν.

 
eXTReMe Tracker