Χρήστος Στάικος: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε την υπέρβασή μας

1. Η μετάβαση στο ενιαίο κόμμα έχει άμεση συνάρτηση, προφανώς, με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και όχι μόνο, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κεντρικό σημείο αναφοράς αυτών των διεργασιών. Γι' αυτόν τον λόγο, δεν αρκεί μία τεχνητή μετάβαση συνιστωσών και ανένταχτων αριστερών σε ένα ενιαίο κόμμα, αλλά χρειάζεται μια διαρκής, ζωντανή και ενεργητική διαδικασία που θα βρίσκεται σε αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου στην ουσία πολιτικού υποκειμένου της σύγχρονης, ανανεωτικής, ριζοσπαστικής, οικολογικής Αριστεράς, με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ενός δημοκρατικού και πλουραλιστικού φορέα όπου οι διαφορετικές αφετηρίες, προσεγγίσεις και ευαισθησίες όσων τον αποτελούν δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, παρά πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθεί στις νέες πολύπλοκες συνθήκες. Παρά τις όποιες δυσκολίες, λοιπόν, χωρίς βεβαίως εκπτώσεις σε αξίες και με αυτοπεποίθηση στις ιδέες μας, όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβασή μας για να γίνει το σημαντικό αυτό βήμα.


 


2. Πράγματι, η από καιρό κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, που αγγίζει σοβαρά και την Αριστερά, είναι μια δύσκολη διαδικασία για να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από την πολύπλευρη κρίση και ταυτόχρονα μας στηρίζουν περισσότερο, δηλαδή οι πιο νέοι και παραγωγικοί, είναι την ίδια στιγμή και οι πιο σκεπτικιστές στον κομματικό θεσμό.  Για να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, αυτή την αντίφαση οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν φορέα όπου οι συμμετέχοντες σε αυτόν θα μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία και τη διαμόρφωση των θέσεών του.  Γι' αυτόν τον λόγο, είναι ζητούμενο για όλους μας η απεύθυνση να γίνεται προς τα έξω, προς την κοινωνία, ώστε να συμβαδίζει με αυτή και να είναι σε διαρκή ώσμωση, για να μην μένει μια εσωτερική διαδικασία.


Το σημαντικό, επίσης, σε αυτή την υπόθεση είναι η δημιουργία αυτού του νέου πολιτικού φορέα να μπορέσει να αποτελέσει αφετηρία για την (επανα)πολιτικοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τον αγώνα για αλληλεγγύη, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην αναγέννηση της Πολιτικής και του δημόσιου βίου γενικότερα.    

*Ο Χρήστος Στάικος είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

 
eXTReMe Tracker