Κείμενο 2 βουλευτών και 9 μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίσιμο μέτωπο μάχης

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν κρίσιμη πολιτική σημασία. Το Μνημόνιο, η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, της τρόικας, της Ε.Ε., της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύνολο του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, το καθεστώς επιτήρησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του "Καλλικράτη", δίνουν ιδιαίτερο νόημα στην ψήφο του ελληνικού λαού στις επικείμενες εκλογές.


Η αριστερά είναι κατώτερη των ιστορικών αναγκών και προκλήσεων και δεν είναι σε θέση να παίξει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ευθύνες γι' αυτό υπάρχουν σε πολλές πλευρές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Απέτυχε να προωθήσει τον βασικό λόγο δημιουργίας του. Την ενότητα της αριστεράς και τη σύγκλιση και την κοινή δράση ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Η αδυναμία μας να συγκροτήσουμε κοινά ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια Αττικής και σε άλλες Περιφέρειες και Δήμους της Ελλάδας, σε μια εκλογική μάχη με κατ’ εξοχήν πολιτικό χαρακτήρα, αποκαλύπτει το μέγεθος και το βάθος αυτής της κρίσης.


Τη σημερινή μας κρίση επέτειναν τα διαφορετικά σχέδια και οι αποκλίνουσες στρατηγικές, αφενός της ηγεσίας του ΣΥΝ και αφετέρου των δυνάμεων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με την αυθαίρετη υπέρβαση των αποφάσεων των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συμφωνημένων κανόνων για τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συγκεντρωτική και γραφειοκρατική λειτουργία, ερήμην των μελών και του κόσμου που προσέγγισε το ενωτικό εγχείρημα, καθώς και το σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής γείωσης.
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί σε βάθος, να προβάλλει και να πείσει την κοινωνία για τις εναλλακτικές του προτάσεις για την κρίση, τις αιτίες που την προκάλεσαν και τη διέξοδο απ' αυτή.


Ένα είναι βέβαιο. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Οφείλουμε να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες για μια δημιουργική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις και τομές σε ζητήματα πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας.


Όμως, όσο κι αν έχουμε βαθιά συνειδητοποιήσει όλα τα παραπάνω, δεν έχουμε δικαίωμα στην απογοήτευση και στην αποστασιοποίηση. Κακώς υπάρχουν πολλά αριστερά ψηφοδέλτια. Η απάντηση όμως δεν είναι η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά η υπέρβαση αυτής της πραγματικότητας μετά τις εκλογές.


Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και όλους τους πολίτες που θέλουν να αντισταθούν, με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όποιο αριστερό ψηφοδέλτιο κι αν επιλέξουν, να πουν όχι στο Μνημόνιο, στην τρόικα, στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στον "Καλλικράτη". Η αριστερή ψήφος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του Μνημονίου, για την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για μια νέα προοπτική κοινωνικής αφύπνισης και για μια νέα ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Ιδιαίτερα η ψήφος στα ριζοσπαστικά αριστερά και οικολογικά σχήματα που έχουν συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και οικολογίας, αλλά και σε άλλα αριστερά σχήματα, με θετική συμβολή στα κινήματα και στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, στα οποία μετέχουν επί μέρους δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σαφές Συριζικό πρόγραμμα και χρώμα, θα προωθήσει τους κεντρικούς ενωτικούς στόχους του κινήματός μας.


Μετά τις εκλογές συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματά τους θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και δημόσια τις θέσεις μας για τα μέτωπα πάλης στη νέα φάση και τις προτάσεις μας για την υπέρβαση της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Το κείμενο υπογράφουν:


Αθανασίου Κώστας, Ρόζα, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Γιαννόπουλος Τάκης, Ξεκίνημα, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Δρίτσας Θοδωρής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Κοσμάς Πάνος, Κόκκινο, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, Ανένταχτος, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Μουλόπουλος Βασίλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μπανιάς Γιάννης, ΑΚΟΑ, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Πανταζίδης Τάσος, Οικοσοσιαλιστές, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Ρήγος Άλκης, Ανένταχτος, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Σπαθής Μάκης, Ανένταχτος, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Χριστοδουλοπούλου Τασία, Ανένταχτη, Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

 
eXTReMe Tracker